Някои печелят награди и по два пъти

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 17, 2020 00:49

Някои печелят награди и по два пъти

В 24-те издания на Театралния фестивал в Тополовград са раздадени много награди. Вероятно те не са достатъчни за да се за да бъде отличена добрата игра и актьорското майсторство на всички участници – колективно и индивидуално като изпълнители, а това и технически не е възможно.
За журито е също много трудно, защото добрите изпълнители са много, а наградата само една и нерядко тя трябва да се подели поне между двама. За всички актьори, режисьори, постановчици и целите екипи обаче най-важната оценка са зрителското присъствие и аплодисменти. Което радва и дава самочувствие и удовлетворение от постигнатото. Но така или иначе, без наградени и отличени не може, затова е конкурсното начало в този вид прояви.
По-долу ще разгледаме кои са били индивидуалните носители на отличията на Фестивала на самодейните комедийни театри през всичките негови 24 издания досега. Да започнем с дамите. Първа носителка на голямата награда за най-добра главна женска роля през 1996 година е Даниела Стоянова от Нови пазар. Това отличие тя печели втори път и през 2008 г., но заедно с Вела Попова от гр. Елхово.
През годините наградите са дублирали още: Тамара Бобева /Боева/ от Костинброд през 1999 г. и 2001 г., Анита Тасева от Плевен през две последователни години – 2004 и 2005 г. Сред двойните носители се нарежда и Стоянка Неделчева /Маркова/ през 2006 и 2009 г. Два пъти е печелила наградата и чуждестранна актриса – Карлиоти Аргири от Орестиада и Дидимотика, Гърция в две последователни години – 2011 и 2012 г. Последната с две отличия е Красимира Господинова от Гълъбово през 2017 и 2018 г.
Останалите победителки са: Ваня Михайлова от Плевен през 1997 г., Ева Кирова от Несебър и Динка Мишкова от Тополовград през 2008 г., Мая Милканова от Самоков /заедно с Тамара Бобева/.
2000 г. призьорките са също две: Лина Клайчева от Лом и Мария Тонева от Ивайловград. Така е и през следващите две издания, през 2001 г. това са: Тамара Боева от Костинброд и Стоянка Ангелова от Хисар, а през 2002 г. София Комболова от Нова Загора и Таня Карапачова – Стамова от Тополовград.
По една изпълнителка е отличена още само през 2003 г. – Росица Паунова от Велинград и през 2005 г. Анита Тасева от Плевен.
През 2004 г. освен Анита Тасева от Плевен признанието получава и Надица Иванов от Димитровград – Сърбия.
От 2006 г. до последното издание на фестивала през 2019 г. винаги са отличавани по две победителки в категорията за най- добра женска роля. През 2006 г. това са Галина Енева и Стоянка Неделчева от Алфатар, единствения случай за класиране на две изпълнителки от една и съща театрална трупа.
През 2007 г. Светлана Урядинская от РКИЦ – Руска федерация и Мелина Андреева от Лом, през 2008 г. Вела Попова от Елхово и Даниела Стоянова от Нови Пазар, през 2009 г. Даниела Малешкова от Септември и Стоянка Маринова от Алфатар, през 2010 г. Елена Тръпковска от Битоля, Македония и Йорданка Тихчева от Долна Оряховица, през 2011 г. Иванка Кавалова от Горна Оряховица и Карлиоти Аргири от Дидимотика, Гърция, през 2012 г. Вили Атанасова от Велинград и споменатата вече Карлиоти Аргири, само че този път играеща в трупата от Орестиада, Гърция, през 2013 г.
Акис Тсонидис от Орестиада, Гърция – единственият мъж, отличен за превъплъщението си в женска роля и Румяна Петрова от Нова Загора, през 2014 г. Мими Черкезова от Созопол и Боряна Лазарова от Нова Загора.
През 2015 г. са отличени Даниела Лилова от Вършец и Анита Младенович от Демир Капия – Македония. През 2016 г. отличените самодейни артистки са три: Елена Бойназлиева от Ивайловград, Диана Динева от Нова Загора и Силвия Демерджиева от Тополовградския театър. През 2017 г. Красимира Господинова от Гълъбово и Семахат Деде от Чорлу, Турция, през 2018 г. отново Красимира Господинова от Гълъбово и Силвия Дойчинова от Стара Загора и на последното издание през 2019 г. – Толя Симеонова от Плевен и Бонка Иванова от Плачковци.
За всичките 24-ри издания на фестивала досега са раздадени общо 45 отличия за най-добра женска роля, които са спечелени от общо тридесет и осем дами и един мъж. Шест от дамите са печелили отличието по два пъти. Наградата по веднъж са печелили и три тополовградски самодейки – Динка Мишкова, Таня Стамова и Силвия Демерджиева.

В няколко последователни броя публикуваме материали, свързани с историята на Тополовградския фестивал.
Досега ви запознахме с: Как бе положено началото на Международният театрален фестивал; Кои са членовете на журито през различните години; Кои театрални състави са печелили Голямата награда, колко заявки за участие е имало през тези 24 години; Кои жени са печелили награди.
В този брой изброяваме кои мъже да носители на призове.
Първият носител на Голямата награда за изпълнение на главна мъжка роля е тополовградския актьор Димитър Мишков. Освен през 1996 г., той дублира успеха си и на второто издание, през следващата 1997 г. Освен него два пъти са печелили това отличие Цветан Станков от Костинброд през 1999 и 2004 г., Коста Самоковлиев от Поморие през 2004 и 2008 г., Симеон Иванов от Дебелец през 2011 и 2013 г., Васил Михайлов от Самоков през 2005 и 2007 г., Денчо Бучев от Трявна през 2002 и 2005 г. Два пъти е носител на тази награда е още един тополовградчанин – Петко Браянов – през 2007 и 2014 г. Двама пълни съименници, носещи имената Иван Стефанов също печелят награди, този от Карлово през 2000 г. и другият от Свищов през 2006 г.
Както и при дамите след третото издание носителите на Голямата награда за главна мъжка роля вече се дава на двама. Останалите носители, които попълват списъка на призьорите и имат това щастие по веднъж са: Добрин Друмев от Нова Загора и Марин Господинов от Несебър през 1998 г., Христо Ненов от Самоков е през 1999 г. Наградата печели и председателят на Настоятелството на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” Трифон Ламбов през 2000 г, заедно с единия Иван Стефанов, този от Карлово.
По-нататък, през следващата 2001 г., тополовградски актьор е отново най- добрият. Това е Николай Личев заедно с Митко Рупов от Белене.
През 2002 г. носител на наградата е и Илко Атанасов от Нова Загора, през 2003 г. печелят Йордан Сираков от Долна Оряховица и Павел Гайдев от Велинград, през 2004 и 2005 г. печелят актьори дублирали постижението си, през 2006 г. са Иван Стефанов от Свищов и Айдоган Аяз от Люлебургаз – Турция.
В 2007 г. отново имаме двама актьори, дублиращи наградата, а през 2008 г. се включва и Павел Драганов от Нови пазар.
Следващата година отново имаме тополовградски актьор с награда – Стамо Стамов, заедно с Борис Лазаров от Севлиево.
По-нататък – през 2010 г., Толис Цахиридис от Орестиада, Гърция и Христо Славчев от Плачковци, през 2011 г. Борис Шегота от Моли Лошин, Хърватска, през 2012 г. – Илко Карайчев от Тополовград и Славча Димитров от Димитровград – Сърбия и Станимир Кишкилев от Дебелец, през 2013 г. Георги Трайков от Струмица, Македония, и през 2014 г. заедно със спечелият за втори път Петко Браянов е и Алекси Григоров от Руски културно информационен център – София.

Славча Димитров от Димитровград, Сърбия, се присъединява към спечелилите по два пъти наградата през 2015 г., в компанията на Симеон Иванов от Дебелец.
През 2016 г. призьорът при мъжете е само един – Александър Тонков от град Самоков, като за сметка на това са раздадени три големи награди при дамите.
На следващото издание през 2017 г. наградите заслужават: Димитър Андреев от Плачковци и Веселин Тодоров от Раднево.
Година по-късно, през 2018 г., щастливците са: Стамо Стамов от Тополовград и Симеон Иванов от Дебелец, който става за четвърти път носител на наградата. Той е единственият с толкова много отличия и рекордьор в досегашната история на фестивала.
В последното 24-то издание през 2019 г. отличените за този приз са: Милко Русев от Нова Загора и Димитър Димитров от Раднево. Това са индивидуалните отличници при мъжете за всичките 24 издания на Фестивала досега.
За други интересни факти и събития от Фестивала четете в следващите броеве на вестника.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 17, 2020 00:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.