Някои автори са предали неправилно атаката при Карапелит – VII част

Сакар нюз
От Сакар нюз май 22, 2020 12:11

Някои автори са предали неправилно атаката при Карапелит – VII част

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/904 година XVII, 22 - 28 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

О.з. полковник Анастас Сарафов, командир на 4-ти ескадрон от
6-и конен полк

продължение от миналия брой

Схващането, разпространявано от заинтересованите отговорни лица, че при Карапелит 6-и конен полк атакувал отстъпваща колона, не отговаря на истината. Разбира се, че румънската бригада преди атаката е била в колона. Но фактическото положение към даденото време не дава право да се наричат „колона“ главните румънски сили, след като тe се бяxa спрели и доста по-рано преминали в други строеве. Никакво „дебнене“ на колона и абсолютно никаква колона в това време нямаше срещу 2-ри и 4-ти ескадрони, които не атакуваха „предната част на колоната“, както се казва в реляциите на конната дивизия, а сгъстени, много по- многобройни и не атакувани до тогава части, разположени между девет шосета. Знайно е, обаче, че атаките в такъв случай с дълго много по-трудно, по-рисковано и съпроводено с много по-големи загуби, а, следователно, и с много по-голяма отговорност от гледището на тяхната наложителност и подготовка, отколкото атаката на една растяща колона.
Поради това, да се твърди, че при Карапелит 6-и конен полк е атакувал колона, това значи да се оправдават грешките на командването, чрез подценяване подвига на изпълнителите, изкупена цената на толкова много кръв! На тази легенда тръба да се тури край. За илюстрация, дали противника е бил колона или не, ще дадем няколко извадки из реляциите на командира на 6-и конен полк и ескадронът командири от същия полк.
Командирът на полка казва: „Полкът 6-и посрещнат с ураганен пехотен и картечен огън още от 2,000 крачки и въпреки това продължаваше движението си и в момента, когато 1-ви ескадрон се понесе в атака южно от шосето Конак – Карапелит срещу левия фланг (к.н.) на противника… “ и т.н.
Същият в кн. 4 от сп. “Нашата конница”, 1931 година, пише: „При това положение не се оправдава прибързаното хвърляне в атака 6-и конен полк, без да се дочакат картечници му и 2-ри конен полк, които пристигнаха на полесражението само 15 минути след атаката, още повече, че противникът от своята конница, която беше в контакт с полка, знаеше за настъплението му, а от 2-3 км вече го виждаше (както и полкът виждаше него) и чакаше да го посрещне с пушки при нозе и натъкнати на техните ножове“ (к.н.) Този пасаж показва до колко е вярно писаното в реляциите на конната дивизия, че при Карапелит имало „дебнене на отстъпващата колона“!
Командирът на 1/6 ескадрон пише: „Тук се оказа, че не е една дузина, която бяга (к.н.), а кога се насочихме към шосето, представи се следующото: две роти обърнати с фронта към шосето, други две зад тях, една пехотна маса около дружина на височината и други вериги, обърнати към посоката, от която идехме първоначално. Противникът не бягаше, а стоеше твърдо и т.н.
Понеже полкът идваше от запад и шосето Конак-Карапелит имаше същата посока – от запад към изток, следва, че „отстъпващата по шосето колона“ е била перпендикулярна на него!
Командирът на 2/6 ескадрон пише: „Полкът спря обърнат с фронт на изток и противника се вече очертаваше на гребена западно от с. Карапелит в гъсти и без интервал пехотни линии (к. н.), заемащи окрайнината на един висок кукуруз. Зад първите им линии, по-назад, около могилите зад кукуруза, се забелязваха сгъстени пехотни части. Това бяха главните сили на румънската пехотна бригада…“ и т.н.
Командирът на 4/6 ескадрон потвърждава същото и казва: „Виждаше се десния тфланг на противника, отстоящ около 3 км от мястото, дето беше спрян полкът (кота 268, б. авт.), а левият му фланг до къде достига, не можеше да се види“. Говори се за флангове, а не за чело и опашка.
Командирът на коннопионият взвод, който първи е пристигнал на бойното поле, когато полкът още се движеше, казва, че противникът отстъпвал „на изток, по ротно, развърнат строй от страна на шосето за гр. Добрич“, а по шосето се движили кола и артилерия. За колона и той не говори. В дадения момент противникът заемал своята позиция за посрещане на 6-и конен полк.
Това с твърдения на началстващи лица, участници в атаката. Може ли да се допусне, че всички не са забелязали отстъпващата колона, ако такава е имало, или че предават изопачено разположението на противника? Естествено, не. И за туй, неоправдателно е предпочитанието, което авторът на релациите на една конна дивизия, подполковника Соларов, е направил на устните доклади на началник щаба за атаката при Карапелит, пред релациите на командира на 6 конен полк и ескадронните командири от същия полк, които извършиха самата атака.
Още по-неоправдателно става това пренебрегване, като се има предвид, че подполковникът Соларов, като преподавател по бойната дейност на конната дивизия в курса при дивизията в с. Хаджи гьол – месец март 1918 година, бе предупреден от пишещия тия редове за непра¬вилното му осведомения по атаката при Карапелит и неправилното й предаване пред курсистите.

В няколко броя ще публикуваме материали, свързани с битката на бойците от 6-и конен полк с румънските части край Карапелит. Те са отпечатани във вестник „Нашата конница“ от 30-е години.
Казармите на полка са били в Харманли, а през септември 1916 година е бил дислоциран в Добруджа, където е водил победоносни битки с румънски войски.
Копие от вестника ни бе предоставено от Павел Петков, чийто прадядо е служил в 6-и конен полк.

Продължава

Сакар нюз
От Сакар нюз май 22, 2020 12:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама