Някога той бе ден на събори

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 22, 2020 13:01

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/904 година XVII, 22 - 28 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Таченият и почитан всяка година в община Тополовград 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, бе и ден на няколко местни събори.
Най-напред на този празник се отбелязваше Денят на Тополовград, като на времето се е провеждал и местният панаир. Него отдавна го няма, като през последните десетилетия от време на време спорадично се правиха опити за възобновяването му, които обаче не издържаха във времето.
Остана да се чества празникът, посветен на делото на светите братя Кирил и Методий. Тази година обаче и това няма да го има поради ограничителните мерки срещу COVID – 19.
Местни събори на тази дата имаше и в две малки села от общината – с. Филипово и с. Планиново. Малцината, останали жители и в двете села, сега си спомнят с тъга за тези отминали години, когато те бяха пълни с хора и на този голям празник идваха много гости и ставаха хубави събори, веселби и празник като цяло.
За Планиново това беше и двоен празник, тъй като местното училище носеше името на двамата първоучители. Ученици и учители се готвеха за отпразнуването му още от началото на месеца. За всички минали като ученици през училището на селото завинаги ще остане като спомен правенето на големия венец над входната врата на училището. Цяла седмица се събираха клонки от хвойна, береше се прекрасният див божур, люляк и други цветя, за да се украси входът към просветата и знанието. Това остана само един хубав спомен за поколенията, израснали и учили в тези населени места.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 22, 2020 13:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама