Новите форми на обучение предизвикаха кратка суматоха

Милена Митева
От Милена Митева март 20, 2020 12:52

Новите форми на обучение предизвикаха кратка суматоха

Електронното обучение на учениците започна със срив в платформата shkolo.bg

Почти 90% от училищата са създали организация и са направили опити за включване в електронната форма на обучение. Това обяви на 16 март министърът на образованието Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерския съвет. Разговорите с родители и проверка в социалните мрежи показаха разнородна картина – на някои места учениците са започнали нормален учебен процес от сутринта, на други така и не са имали занимания, след като една от най-големите платформи, на които се разчиташе да предостави възможности за видео уроци, се срина.
Въпреки трудностите, министърът увери, че е създадена необходимата организация и в следващите дни те ще бъдат изчистени.
Сред най-видимите причини да не се осъществи навсякъде дистанционното обучение беше сривът на една от най-големите платформи – shkolo.bg. В нея още сутринта трябваше да се показват видеоуроци за различни класове, вместо това обаче сайтът не можеше да зареди. Платформата се ползва от училища в цялата страна с абонамент, като досега тя служеше за електронни дневници и бележници и като място, където се събират текстови документи с материали за обучение.
Търговският директор на платформата Симеон Предов предположи, че всичките й абонати са опитали да се възползват от нея в реално време, но не издържала на натоварването и се сринала. „Системата започна да се натоварва още от петък заради големия трафик. Техническият екип взема всички необходими мерки, но този процес отнема много техническо време и преструктурирне, за да може да се поддържат 100 хил души в реално време“, каза Предов.

Училищата са затворени поне до 29 март, след като в петък правителството обяви извънредно положение в опит да се избегне разпространението на COVID-19. Те не са имали занимания от 5-ти март – тогава беше обявена грипна ваканция заради сезонния грип Б, която преля в сегашното принудително отсъствие. От 16 март учениците трябваше да минат към електронна форма на обучение.

Онлайн обучението – препятствие за родителите

„Нищо не би ме убило така, както онлайн обучението.“ Това сподели шеговито Мима Маркова, която има три деца и по време на дистанционното обучение влезе в ролята на помощник-учител в учебния процес.
През първия ден на онлайн обучението жената от Харманли в продължение на 12 часа е съдействала на своите ученици (децата ѝ) , за да се справят със зададените им в платформата инструкции за работа в домашна среда.
„Започнах деня с Джулия, която в седми клас. Писахме домашни по български, след като премина онлайн урока. След това започнахме с домашната по история.“
След нея многодетната майка започнала да помага на другото си дете – Христина, която е в 3 клас.
Първокласникът Стоян прочел на своите по-големи сестри новия си урок, дори е направил диктовка с една от тях. С това майката е била улеснена. Училищните занятия в дома на домакинята са приключили в 21:00 часа поради причината, че семейството разполага само с един компютър.
„Не мисля, че дистанционното обучение ще е ефективно. Защото аз не мога да се справя с това да обясня новите уроци“, допълва младата майка.

Децата предпочитат редовна форма на обучение пред дистанционната.

„Бях доста притеснена, когато разбрах, че ще учим чрез платформа. За първи път ми се случва такова обучение. Мисля, че няма да мога да свикна за две седмици. По-добре е да сме на училище. Мама се опитва да влезе в ролята на госпожа, но не ѝ се получава“, сподели седмокласничката Джулия.
За третокласничката Христина първият ден в обучение под тази форма е преминал добре. На нея и харесва повече да посещава заниманията в училище, отколкото да бъде пред компютъра. Тя смята, че майка ѝ се е справила в ролята на преподавател. Момичето смята, че този тип обучение няма да има ефект, понеже нейните госпожи обясняват уроците по-разбираме.
На Стоян, който е в първи клас, му харесва да бъде на лаптопа. За него обаче е труден въпросът да отговори дали майка му се справя с „новата си професия“ на учител. За него също е по-полезно децата да посещават училище. Той споделя, че се старае да запомни всичко, което учи у дома, но какъв ще бъде резултатът от ученето вкъщи незнае.

Има ли изненадани директори от наложеното дистанционно обучение?

Всички учители от СУ „Неофит Рилски“ в Харманли са подготвени за дистанционното обучение. В това ни увери директорът Валентина Павлова.
„Още в началото на учебната години по моя инициатива проведохме с колегите един курс за обучение“, коментира ръководителят на най-голямото средно училище в общината.
“От тогава всички имат акаунти, с които да се вписват в платформата. Започвайки този тип обучение, никой не е изненадан от новите правила. Педагозите задават дневните задачи на своите възпитаници, а те работят в платформата.
Следим колко са посетили виртуалните класни стаи и даваме ежедневен отчет на МОН“, допълни Павлова.
Според нея чрез това обучение е важно да се затвърдят знанията на децата, които са придобити до тук и новият материал не е за предпочитане.
Светла Георгиева, която е ръководител на ОУ „Иван Вазов“ разказа, че нейните колеги правят всичко възможно, за да се обхванат всички деца, включително тези които живеят в Поляново и Преславец, децата от етническите малцинства и тези, които са на ресурсно подпомагане.
„Трудно е, но не е невъзможно“, каза тя, допълвайки, че все повече родители правят обратна връзка с нея, за да споделят, че децата придобиват интерес към този тип обучение.

Диана Петрова
Диана Петрова

Старши учител: „Сега е още по-натоварено отколкото при нормален работен процес”

„Кризисното положение активира учителите да потърсят най-подходящия начин за връзка с учениците си“, сподели Диана Петрова, старши учител по български език и литература в ОУ „Иван Вазов“ – Харманли.
“Аз преподавам по български език и литература. Имам седмокласници. Държах на живия контакт с учениците, за да преподавам нов материал, да проследявам как са разбрали урока, как са се справили с домашната. Исках пълно доближаване до общуването в училищна среда. С колеги започнахме да проучваме различни варианти и накрая се спряхме на Zoom.us, допълва изказването си.
Пред „Сакарнюз“ госпожа Петрова разказа, че ежедневно класните ръководители правят предварителна организация на работния ден, публикуват я в затворените групи на класовете си и на другия ден децата си знаят кои часове са на живо и за кои ще имат самоподготовка.
Според педагога повечето от децата вече са усвоили бързо как да се включват в конферентния разговор, след като получат колективна покана за класа, която се изготвя от учителя чрез инструментите на програмата.
До този момент преподавателката в основното училище сподели, че е доволна от проведените часове, защото вижда учениците си, чуват се и имат възможност да споделят бяла дъска с тях дори те да са си у дома.
Възможностите на платформата дават и много възможности, сред които и урокът да се записва, и да се изгледа отново.
Учителят с дългогодишен стаж разказа, че е много доволна, че „Уча се“ е безплатен за децата, защото по този начин могат да включват и видео уроците и най-вече тестовете за упражнение. За да върви комуникацията, тя и нейните ученици общуват във вайбър, месинджър и чрез електронните пощи.
„В групата на учителите от училището тече постоянна обмяна на опит и информация, направихме помежду си първите връзки по Zoom.us. Щастлива съм, че работя с такъв екип! Следим постоянно и националните групи на педагозите. Колегите от цялата страна са много активни. Радвам се и на това, че моите ученици са по-големи, помагат ми изключително много. Надявам се, че за тях тази комуникация е ползотворна. Ще споделя, че сега работният ми ден е още по-натоварен, отколкото при нормален работен процес, но ще се справим. Важното е и децата, и ние да сме здрави“, казва в заключение професионалистът.

Милена Митева
От Милена Митева март 20, 2020 12:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 670 255 преглеждания