Нова сметосъбирачна машина в Любимец

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова декември 21, 2016 04:49

Нова сметосъбирачна машина в Любимец

Акценти

  • Той е марка Мерцедес, модел AROCS, тип „Ротопреса“ и е закупен с безлихвен заем

Свързани публикации

Община Любимец разполага с нов сметосъбиращ и сметоизвозващ автомобил. Той е марка Мерцедес, модел AROCS, тип „Ротопреса“ и е закупен с безлихвен заем от Предприятие за управление на  дейностите  по опазване на околната среда (ПУДООС).  Машината е поръчана и внесена директно от Германия.

Новата придобивка разполага с двигател EURO 6, който е с по-олекотена конструкция, обезшумен, осигурява по-голяма екологичност и по-нисък разход на гориво. Техническото оборудване е по всички съвременни изисквания, като има дори камера за обратно виждане. Електронна система следи и дава информация на оператора дали са спуснати задните степенки и в случай, че върху тях има стъпил човек, скоростта на движение на автомобила се ограничава до минимум, а задния ход се изключва.

Товарното превозно средство ще направи сметосъбирането икономически по-изгодно, тъй като е с по-нисък разход на гориво от досега използваната събирачна машина, за която общината плащаше наем.

Сметосъбиращата камионна надстройка е с вместимост 16 куб. м.  или 7-8 тона отпадъци, които се компресират от ротопресата. В задната част на камиона има различни ръкохватки и повдигачи, които могат да обслужват всички видове контейнери и кошове за отпадъци. Машината е предназначена за битово сметоизвозване и поставянето на строителни или други твърди отпадъци в контейнерите ще доведе до повреждането й.

След като бъде регистриран, товарният автомобил ще бъде зачислен за ползване от служители от Дейност „Чистота и обществен ред“ и въведен в експлоатация. На този етап графикът и маршрута за събиране и транспортиране на битовите отпадъци остава същия. През следващите две години се предвижда да се закупят допълнително контейнери и съдове за пепел, с които да бъдат обезпечени всички населени места в общината.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова декември 21, 2016 04:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.