Носенето на маска предпазва ли от грип и други вируси?

Сакар нюз
От Сакар нюз април 22, 2020 12:27

Носенето на маска предпазва ли от грип и други вируси?

Акценти

  • Маските от плат могат да се използват на обществени места, като магазини за хранителни стоки, където може да сте в близък контакт с други хора и е трудно да поддържате дистанция.

Свързани публикации

С разпространението  на новия коронавирус SARS-CoV-2, хората усилено търсят хирургическите маски за лице като начин да защитят себе си и другите от вируса, което причинява заболяването COVID-19. Носенето на маска за лице обаче предотвратява ли разпространението на вируси, като грип или SARS-CoV-2? Кои маски са най-ефективни и как да ги използваме правилно?Top of FormBottom of Form

Какво казват експертите?

В случая с новия COVID-19, маските за лице могат да намалят разпространението му:
Препоръчва се хората да носят маска за лице, за да покрият носа и устата си. Това е допълнителна обществена здравна мярка, която хората трябва да предприемат, за да намалят разпространението на COVID-19 в допълнение към (а не вместо) социално дистанциране, често почистване на ръцете и други ежедневни превантивни действия.

Ако сте болни и се намирате сред други хора, правилното носене на маска може да ги предпази от заразяване с вашето заболяване.

Какви видове маски има?

Хирургически маски за лице

Хирургическите маски за лице са маски за еднократна употреба, одобрени от здравните организации за употреба като медицински изделия. Лекарите, зъболекарите и медицинските сестри често ги носят, докато лекуват пациенти.
Тези маски предпазват големи капчици, които могат да съдържат вируси или други микроби да се разпространят. Те също така предпазват от пръски и капчици, като тези от кихане и кашлица. Тези маски обаче не са достатъчно ефективни за филтриране на вируси. За целта специалистите препоръчват специални маски, като например предпазна маска с филтър, които могат да улавят много малки организми. Те също трябва да се носят правилно, за да работят.

Респираторни маски

Респираторите, наричани също респираторни маски N95, са проектирани да предпазват потребителя от малки частици във въздуха, като вируси. Те са сертифицирани от CDC и Националния институт за безопасност и здраве при работа. Името идва от факта, че те могат да филтрират 95 процента от частиците във въздуха. N95 маските също често се използват при боядисване или работа с потенциално токсични материали. Респираторите са избрани да отговарят на вашето лице. Те трябва да образуват перфектно уплътнение, така че да няма пропуски, които да позволяват проникването на вируси. Медицинските работници ги използват за защита от инфекции, пренасяни във въздуха, като туберкулоза и антракс. За разлика от обикновените маски за лице, респираторите предпазват както от големи, така и от малки частици. Като цяло респираторите се считат за много по-ефективни за предотвратяване на грипния вирус, отколкото обикновените маски за лице.

Платнени  маски за лице

Маските от плат могат да се използват на обществени места, като магазини за хранителни стоки, където може да сте в близък контакт с други хора и е трудно да поддържате дистанция.
Те не предлагат същото ниво на защита като хирургичните маски за лице или респиратори. Въпреки това, когато се носят, те могат да помогнат за намаляване на разпространението на вируси. Това е така, защото те помагат за предотвратяване на предаването на вируси от  хора без симптоми. Те трябва да прилягат плътно към лицето, обхващайки както носа, така и устата ви. Когато сваляте платната маска за лице, опитайте се да не докосвате носа, устата и очите си.
Маските от плат за лице не трябва да се използват от деца под 2 години, хора, които имат проблеми с дишането, и хора, които не могат да свалят собствените си маски.

Насоки за носене на маски за лице

Докато маските за лице могат да помогнат за намаляване на разпространението на грип и други респираторни вируси, те го правят само ако се носят правилно и често.
Ето някои насоки за правилното носене на маски:
• Носете маска за лице, когато сте на по-близо от 2 метра от болен човек.
• Опитайте се да не докосвате маската, докато я носите.
• Носете маска за лице, ако имате грип.
• Носете маска в пренаселени места, ако грипът е широко разпространен във вашата общност или сте изложени на висок риск от усложнения от грип.
• Когато свалите маската, изхвърлете я и измийте ръцете си. Никога не го използвайте повторно.

Платена публикация
Сакар нюз
От Сакар нюз април 22, 2020 12:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.