Николай Гюров получи „Пръстенът на Лютица” в Ивайловград

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 14, 2015 18:05

Николай Гюров получи „Пръстенът на Лютица” в Ивайловград

Акценти

  • Кметът на Бистрица стана четвъртия поред носител на наградата предназначена за обществени личности, частни лица и представители на бизнеса, ангажирали се с подкрепа на археологически проекти и опазване на културно-историческото наследство на България

Свързани публикации

Николай Гюров, кмет на Бистрица, стана четвъртият поред носител на „Пръстенът на Лютица“. Наградата за принос в опазването на културно-историческото наследство му бе връчена по време на тържествена церемония в музея на Ивайловград. Тя му бе връчена от заместник-министъра на културата доцент Бони Петрунова, в присъствието на кмета на Ивайловград Диана Овчарова и членовете на общността „Кръгът на Калоян“, инициатори на идеята за почетния приз.

Церемонията по награждаването бе част от официалните чествания на 14 февруари – Празник на Ивайловград.

Номинацията на Николай Гюров за „Пръстенът на Лютица“ отчита безрезервната подкрепа на младия бистришки кмет, оказана на археолозите и учените, извършващи разкопки и проучвания на средновековната крепостта Урвич в близост до град София.

Посмъртно с наградата „Пръстенът на Лютица“ бе удостоен и Тодор Баладанов от Ивайловград, доброволец при археологически разкопки в Източните Родопи.

Призът представлява точно копие на средновековен пръстен, открит по време на разкопки в едноименната крепост Лютица, разположена в близост до Ивайловград. Известна още като Мраморния град, крепостта е сред най-запазените твърдини от времето на Второто българско царство. Сведения от исторически източници дават основание да се смята, че в същата крепост се е оттеглил цар Калоян след настъплението си към град Димотика.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 14, 2015 18:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 716 преглеждания