Николай Гюров получи „Пръстенът на Лютица” в Ивайловград

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 14, 2015 18:05

Николай Гюров получи „Пръстенът на Лютица” в Ивайловград

Акценти

  • Кметът на Бистрица стана четвъртия поред носител на наградата предназначена за обществени личности, частни лица и представители на бизнеса, ангажирали се с подкрепа на археологически проекти и опазване на културно-историческото наследство на България

Свързани публикации

Николай Гюров, кмет на Бистрица, стана четвъртият поред носител на „Пръстенът на Лютица“. Наградата за принос в опазването на културно-историческото наследство му бе връчена по време на тържествена церемония в музея на Ивайловград. Тя му бе връчена от заместник-министъра на културата доцент Бони Петрунова, в присъствието на кмета на Ивайловград Диана Овчарова и членовете на общността „Кръгът на Калоян“, инициатори на идеята за почетния приз.

Церемонията по награждаването бе част от официалните чествания на 14 февруари – Празник на Ивайловград.

Номинацията на Николай Гюров за „Пръстенът на Лютица“ отчита безрезервната подкрепа на младия бистришки кмет, оказана на археолозите и учените, извършващи разкопки и проучвания на средновековната крепостта Урвич в близост до град София.

Посмъртно с наградата „Пръстенът на Лютица“ бе удостоен и Тодор Баладанов от Ивайловград, доброволец при археологически разкопки в Източните Родопи.

Призът представлява точно копие на средновековен пръстен, открит по време на разкопки в едноименната крепост Лютица, разположена в близост до Ивайловград. Известна още като Мраморния град, крепостта е сред най-запазените твърдини от времето на Второто българско царство. Сведения от исторически източници дават основание да се смята, че в същата крепост се е оттеглил цар Калоян след настъплението си към град Димотика.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 14, 2015 18:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.