Николай Банев: „Държавата се крепи на човешки и национални ресурси“

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 4, 2016 07:53

Николай Банев: „Държавата се крепи на  човешки и национални ресурси“

В Харманли живях около пет години и те са най-красивите в моя живот, затова искам да ви кажа, че е дошло време за промяна. Мен ме е срам да живея в държава, в която 900 000 пенсионери живеят с по-малко от 165 лева на месец. 1 300 000 пенсионери са под екзистенц минимума, под официалния праг на бедността. Това не е безобразие, не е арогантно отношение към тях, това е геноцид.
Защо започвам от пенсионерите ли, защото това са хората, които изградиха цялата инфраструктура, от Втората световна война, до така наречения преход към пазарна икономика. Тези хора направиха всичко, на което сега се радват младите, затова нямат право да живеят като скотове.
Искам да се обърна и към голяма част от харманлийци, които ги няма в родния им град и са на гурбет в чужбина. Не се съмнявам, че повечето от вас помагат на своите родители, които живеят с прословутите пенсии, за които говорим, но това едва ли е достатъчно, защото вас ви няма в собствената ви държава. Вие произвеждате брутен вътрешен продукт на други държави. Вие подпомагате разцвета на други страни, а не на своята.
Аз не казвам, че вие сте виновни, виновна е системата. Затова трябва да я променим.
Първо политическата система, а след това устоите на икономиката. Една монополна икономика никога не може да се грижи за дребния бизнес, не може да се грижи за средния бизнес, за професионалната квалификация на хората. Монополният бизнес това не го интересува. Той се вълнува от пазарите, него го интересува евтината работна ръка, него го интересуват ресурсите. Затова огромната част от българските ресурси са отдадени или продадени в чужди ръце.
Искам да кажа и на младите хора. Това, че повече от 70% искат да напуснат България, след като завършат образованието си, е добре за вас самите, и страшно зле за държавата, в която сте родени и сте се учили.
Без млади хора няма бъдеще тази държава. Не само че няма бъдеще, а по- скоро ще умре като такава. Защото демографската криза е страшна за България. Ние сме европейски и световен шампион по най-ниска раждаемост вече четвърт век.
По същество този проблем затъмнява всички други. Той затъмнява проблема и с ниските пенсии. Възрастните са готови до края на живота си да живеят с ниските доходи, но техните внуци да са по-добре. Те контактуват с тях по скайпа и в най-добрия случай по телефона. Няма как една държава да успее при такава лоша обстановка.
На политиците искам да кажа: вие трябва да си ходите! Стига толкова! Нагледахме се на едни и същи муцуни 25 години. На обещания, обещания, обещания…
Нищо от това, което се обещаваше от началото на прехода, не се случи. Напротив, картината е толкова мрачна и бих казал страшна, че политическите обещания се спукаха като балон дори в главите на най-отявлените защитници на демократичната идея.
Къде е изходът? На първо място е смяна на цялата политическата власт, а не само на президентската.
Второ, в един огромен широк дебат да се опре-дели бъдещето на родината ни. Без национална икономическа доктрина, без социална, без перспектива на нацията, огромната част от хората, които са тук, всъщност какво правят? Учи се, синко или дъще, и хващай първия влак или самолет. Това не може да бъде национална доктрина. Националната доктрина първо почива на ресурсите на една държава и то преди всичко на човешките. Съчетанието на човешки с природни дава възможността една държава да гради своето бъдеще и перспектива.
При нас националните ресурси са раздадени в чужди ръце, а младите хора, мозъците ни са разпратени по целия свят. Така че нека да се върнем към корените на българщината, да се върнем към една държава, където основните принципи са родолюбие и обич към мястото, края, в който си роден.
Голяма част от тези ценности вече ги няма в нашата държава. Дай боже да се върнат. Успех!

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 4, 2016 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 119 274 преглеждания