Никола Грозев – детето със завидни способности на акордеон

Милена Митева
От Милена Митева ноември 23, 2015 10:13

Никола Грозев – детето със завидни  способности на акордеон

Никола Грозев е седемгодишен талант и възпитаник в детската музикална школа за инструменти към НЧ „Дружба“ – Харманли от 2012- та година. Той свири на акордеон и негов преподавател е Руси Стайков. Първите му стъпки в изкуството са били още на 4 години.
„Комплексно с инструмента изучава и солфеж и елементарна теория на музиката, има и завидни познания.“, хвали го преподавателят му.
По два пъти в седмицата Никола ходи на уроци и полага усилия да научи все повече и повече творби. През месец март той се яви на фестивала „Орфеево изворче“ в Стара Загора. Там момчето спечели първата си награда от конкурс.
Изявите на големите сцени не спират до там, защото момчето взе участие и в тринадесетия фестивал за клавишни инструменти в Пловдив през месец май. Там той отново доказа своите способности и спечели втората си първа награда в неговата възрастова група.
Там детето бе достойно оценено от компетентно жури от преподаватели в музикалната академия в града. В края на месец октомври възпитаникът на Руси Стайков замина за София, на първия международен фестивал за акордеонисти. Малкото дете с голям талант, отново защити позицията си за отлично представяне в неговата възраст. Тогава той бе най-малкият участник и стана любимец на публика и жури. То бе в състав от преподаватели в софийското и плевенското музикални училища и софийската консерватория. Тогава със завидните технически умения на сцената на читалище в квартал „Бистрица“ момчето се амбицира да работи още повече. Конкурсът беше посветен на Георги Гълъбов и е организиран от неговата дъщеря Елена Йончева, която има фондация за деца акордеонисти в Германия. Елена бе много впечатлена и желае детето да се явява всяка година на конкурса и когато стане на 9 иска да го вземе на специализирано обучение в Германия през лятото, на нейни разноски.
Следващите изяви на таланта ще бъдат по коледните празници в града.
През месец март 2016-та година Никола ще се яви на конкурси в Стара Загора и Калофер на Орфеево изворче.

122460cookie-checkНикола Грозев – детето със завидни способности на акордеон
Милена Митева
От Милена Митева ноември 23, 2015 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.