Никола Грозев – детето със завидни способности на акордеон

Милена Митева
От Милена Митева ноември 23, 2015 10:13

Никола Грозев – детето със завидни  способности на акордеон

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 43/645, година XIII, 20-26 ноември 2015

Свързани публикации

Никола Грозев е седемгодишен талант и възпитаник в детската музикална школа за инструменти към НЧ „Дружба“ – Харманли от 2012- та година. Той свири на акордеон и негов преподавател е Руси Стайков. Първите му стъпки в изкуството са били още на 4 години.
„Комплексно с инструмента изучава и солфеж и елементарна теория на музиката, има и завидни познания.“, хвали го преподавателят му.
По два пъти в седмицата Никола ходи на уроци и полага усилия да научи все повече и повече творби. През месец март той се яви на фестивала „Орфеево изворче“ в Стара Загора. Там момчето спечели първата си награда от конкурс.
Изявите на големите сцени не спират до там, защото момчето взе участие и в тринадесетия фестивал за клавишни инструменти в Пловдив през месец май. Там той отново доказа своите способности и спечели втората си първа награда в неговата възрастова група.
Там детето бе достойно оценено от компетентно жури от преподаватели в музикалната академия в града. В края на месец октомври възпитаникът на Руси Стайков замина за София, на първия международен фестивал за акордеонисти. Малкото дете с голям талант, отново защити позицията си за отлично представяне в неговата възраст. Тогава той бе най-малкият участник и стана любимец на публика и жури. То бе в състав от преподаватели в софийското и плевенското музикални училища и софийската консерватория. Тогава със завидните технически умения на сцената на читалище в квартал „Бистрица“ момчето се амбицира да работи още повече. Конкурсът беше посветен на Георги Гълъбов и е организиран от неговата дъщеря Елена Йончева, която има фондация за деца акордеонисти в Германия. Елена бе много впечатлена и желае детето да се явява всяка година на конкурса и когато стане на 9 иска да го вземе на специализирано обучение в Германия през лятото, на нейни разноски.
Следващите изяви на таланта ще бъдат по коледните празници в града.
През месец март 2016-та година Никола ще се яви на конкурси в Стара Загора и Калофер на Орфеево изворче.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 23, 2015 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.