Незрящи жени пожънаха високи успехи на Световно първенство

Милена Митева
От Милена Митева юли 17, 2016 15:33

Незрящи жени пожънаха високи успехи на Световно първенство

Осем медала и една купа завоюваха две незрящи жени от Харманли на Световно първенство за сляпо-глухи. Марияна Андонова и Диана Делчева взеха участие в надпреварата в спортните дисциплини на стадион „Берое“ – Стара Загора, където се представиха блестящо и спечелиха многото отличия.
45-годишната Марияна прибави още три медала към колекцията си. Двата от тях са златни. Първият я отличава като шампионка в дисциплината хвърляне на диск, а вторият по тласкане на гюле. Успехите на незрящата от 16 години жена бяха увенчани и с бронзов приз в трета дисциплина – хвърляне на копие. Пред Сакарнюз отличничката разказа, че в ежедневието си не се занимава със спорт. „Нямах идея какво представлява диска, но господин Димитър Карамфилов ме подготви добре за състезанието. Много добре обяснява”, допълни тя. „Ще се радвам, ако е съгласен да ни подготви с Делчева и за състезанието във Финландия следващата година. Благодарни ще бъдем и на община Харманли, ако ни помогне за разноските, така както помага и на спортните клубове“, допълни Андонова.
Марияна се е срещнала с конкуренция от Русия, Норвегия Швеция преди да заслужи наградите си, които получи лично от господин Парапанов – председател на Националната Асоциацията на сляпо-глухите в България.
52-годишната Диана Делчева, която е незряща от 14 години, има златен медал на лява ръка в дисциплината канадска борба и отборна златна купа с две момчета от Асеновград. С дясната си ръка сега сляпата жена завоюва сребърен приз. Тя взе участие и в състезанието по боулинг, където отборът й е на десета позиция от 24 тима. Отборна награда за трето място има и в леката атлетика, като е увеличила точките на отбора със златен медал на гюлле, сребърен на копие и бронзов при спортно ходене с придружител.
В последния ден на мероприятието Делчева взе участие и в синхронно пеене с жестомимики.

През изминалата година на Републиканско първенство във Варна Марияна има спечелен един златен медал в дисциплината тласкане на гюле, сребърен на боулинг, бронзов при хвърляне на копие и бронзов при канадска борба (лява ръка).
Диана пък спечели златни медали по канадската борба с лява и дясна ръка, сребърен при тласкане на гюлле, спортно ходене сребърен медал и бронзов медал на боулинг.

Диана Делчева и Марияна Андонова се гордеят със спечелените награди

Диана Делчева и Марияна Андонова се гордеят със спечелените награди

Милена Митева
От Милена Митева юли 17, 2016 15:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.