Нестинарски танци и много песни и хора на събора в Синапово

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 10, 2016 09:36

Нестинарски танци и много песни и хора на събора в  Синапово

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 13/ 5-11 август 2016 година

Свързани публикации

Нестинари, много песни, танци и хора и всичко останало, необходимо да стане празник, имаше на традиционния събор в село Синапово на 1 и 2 август. На 1-ви вечерта с поздрав към жителите на селото, в което е роден, се обърна Димитър Георгиев – собственик на козметична компания „Роза Импекс” ООД – Пловдив. Той е основен спонсор на проявите на събора, почетен консул на Украйна, а от 2 август и почетен гражданин на Пловдив. Поздрави от името на кмета на общината Божин Божинов и председателя на ОбС Васил Сяров, който беше гост на събитието, поднесе Красимира Ятакчиева – началник отдел в ОбА. Към своите съселяни по повод на годишнината от въстанието преди 113 г. и настоящия събор се обърна и кметът на селото Мария Караиванова.
Съборът в село Синапово неизменно се провежда на 2 август независимо в кой ден от седмицата е, което не попречи и тази година на площада в селото да се съберат многобройни гости, заедно с местните хора. Програмата бе открита от ФА „Тунджа” при едноименната община от съседната Ямболска област. Докато те радваха зрителите с чудесните си изпълнения, зад читалищната сграда гореше нестинарски огън. Веднага след голямото хоро, с което завърши изявата на „Тунджа”-нци, народът се насъбра около огъня. Там синаповецът Драгомир Николов показа майсторството си при изпълнението на нестинарски танц върху жарава, аплодиран от многобройните зрители. Веднага след това пиротехнически илюминации озариха небето над селото. След като те завършиха, на сцената се качи странджанският славей Жечка Сланинкова, която не за първи път гостува в Синапово и още със запяването й присъстващите залюляха хора, които продължиха чак до среднощ.
Денят 2 август започна с литургия в местната църква „Свети пророк Илия”, в присъствието на Димитър Георгиев, дарил 50 хил. лв. за изо-графисването на иконите в църквата, други гости и много жители на селото. Деца, самодейци и изпълнители от местната детска градина, училището и читалището изнесоха програма в центъра на селото, което бе един чудесен завършек на двудневния празник в тополовградското село Синапово.
Съборът бе посветен на 113-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 10, 2016 09:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.