Нерегламентираните сметища си остават сериозен и перманентен проблем

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 25, 2020 20:32

Нерегламентираните сметища си остават сериозен и перманентен проблем

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“ # 40/924, година XVII, 23 - 29 октомври 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Нерегламентираните сметища около всички населени места в община Тополовград се оказват постоянен и трудно решим проблем.
От Общината и кметствата по места постоянно ги чистят, опитват се да ограничат достъпа до тях, но ефектът е малък. На мястото на едно затворено сметище се появяват такива на други места. От РИОСВ правят предписания на кмета на общината, вероятността от глоби е постоянна и голяма, но процесът се оказва труден за овладяване.
Селски кметове на въпрос как и дали изобщо могат да се справят отговарят, че това на практика е мисия невъзможна. Ето какво каза кметът на най-голямото село в общината Устрем – Христо Илчев: „Глобите и други наказателни мерки са инструмент за възпиране, но как да глобиш хората, когато не са създадени условия за изхвърлянето на едрите и дребните строителни и други домашни и стопански боклуци, които не се побират в кофите и контейнерите. С изграждането на регионалните депа бе решен един голям екологичен въпрос, но никой не помисли и предложи решение, какво да се прави с другите боклуци, за които няма депа, и хората няма къде да ги изхвърлят.
От общинския кмет Божин Божинов срещаме разбиране и Общината винаги ни помага и с хора, и с техника за ликвидиране на поредното сметище, но това са временни решения. Чистим и затваряме едно сметище, появяват се две-три нови. Няма как да сложим пазачи навсякъде, а сигнали до РИОСВ къде доброжелателно, къде не, се изпращат постоянно. Проверките са непрекъснати, вероятността от глоби е постоянна, както за нас – кметовете по места, кметските наместници и кмета на общината – господин Божинов. За справянето с този проблем трябва да се търси решение и то на държавно ниво, иначе нещата ще си продължават така“ – завърши той.
На 20 октомври хора и техника от Общината изчистиха и ограничиха достъпа до станалото вече прословуто сметище край с. Устрем по пътя за с. Планиново, чрез изкопи. От ОбА в Тополовград предприеха мерки за изграждане на временно депо за строителни отпадъци в северозападния край на Тополовград, над пътя за Стара Загора. Определени са терените – общинска собственост, но докато това стане факт са необходими много съгласувателни и разрешителни процедури.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 25, 2020 20:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.