Непоказвани артефакти са подредени на изложба в харманлийския музей

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 4, 2017 07:08

Непоказвани артефакти са  подредени на изложба в  харманлийския музей

Най-новата екпозиция от антични артефакти бе открита в Харманлийския музей. Тя е на отдел Археология и включва предмети от проучвания със спасителен характер, при изграждането на магистрала „Марица“ и жп линията Пловдив – Свиленград – турска граница.
Разкопките се провеждаха в периода 1993 – 2014 г.
На изложбата бе показано съкровището от с. Йерусалимово, съдържащо 130 монети от различни епохи, от IV в. пр. Хр. до XV сл. Хр. В него могат да се видят византийски билонови скифати и турски акчета.
Съкровището се намира в Историческия музей, благодарение на съдействието на община Харманли. То се съхраняваше в София, от където бе поискано с писмо от харманлийския музей. Молбата бе удовлетворена и то бе върнато.
В изложбата е подредена и непоказваната досега колективната монетна находка, състояща се от сребърни монети, открита при с. Преславец. Тя е от периода II-III в. и съдържа денарии, с образа на римски императори.
На експозицията могат да се видят и археологически материали от с. Константиново; култови предмети от къснонеолитното селище при Харманли; материали от проучванията в м. Шиханов бряг и Обект №12 при град Харманли
Посетителите могат да разгледат златните солиди, открити при разкопки на ранновизантийската крепост Кастра Рубра, край Изворово.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 4, 2017 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.