Немски журналист от ARD* се интересува как приемаме мигрантите

Сакар нюз
От Сакар нюз август 4, 2018 06:34

Немски журналист от  ARD* се интересува как приемаме мигрантите

Как България посреща мигрантите и как се грижи за онези, които искат да останат тук. С такава цел в Харманли дойде Райна Бройер – журналистка от немското радио ARD. През миналата седмица в сряда, 18 юли, тя бе в училище „Иван Вазов“ – Харманли, където се срещна с две деца, които учат тук – Масума и Мохадеса. Те й показаха своята класна стая, разказаха как протичат дните им в училище, за приятелствата, които са създали.
След това журналиста разговаря и с бащата на момичета и сподели, че в училище децата му са добре приети – радват се на вниванието на съучениците и учителите си, учат много добре и напредват в изучаването на българския език. И той, и съпругата му са много доволни, че децата им имат възможност да учат, да общуват с други деца и да излизат от бежанския център. Намеренията на семейството са наесен и най-малкото им дете – момченце, да тръгне в подготвителна група на училището.
След това госпожа Бройер разговаря с директора – Наташа Кирякова за децата-бежанци, които посещават училището, като въпросите бяха свързани с това как е преминало въвеждането на децата в училище, имало ли е трудности, съпротива от страна на родители или пък от учениците.
Разговор представителят на ARD проведе и с майка, в чийто клас има насочено дете от афганистански произход. И отново въпросите на журналистката бяха свързани с това как обществеността на града приема децата-бежанци. Отговорът на майката беше, че тя и семейството и ги възприемат като хора, бягащи от ужаса в страната и търсещи закрила. Че вкъщи обсъждат причините, заради които цели семейства бягат от страната в търсене на спасение в други държави.
Райна Бройер посети и разговаря с журналисти от „Сакарнюз“ и кмета на общината Мария Киркова.

Масума и Мохадеса получават допълнителни часове по български език в извънучебно време и вече се справят много добре. И двете момичета – на 7 и 9 години, са в първи клас и завършиха с отличен успех. Участваха с конкурса за рисунка „Бягство и спасение“ по повод 20 юни – Международния ден на имигрантите, и рисунката на Мохадеса е сред трите, отличени в нейната възрастова група.

*ARD (на немски: Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland) e обществена медия, най-голямата медия в Германия. Основана е през 1950 г.

 

Сакар нюз
От Сакар нюз август 4, 2018 06:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама