Навсякъде в община Тополовград почетоха паметта на Васил Левски

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 23, 2018 11:51

Навсякъде в община Тополовград почетоха паметта на Васил Левски

С много прояви в Тополовград и различни селища от общината на 19 февруари бе почетена 145- годишнината от обесването на Васил Левски. В общинския център в 10,00 часа шествието за поклонение пред паметника на загиналите за свободата и независимостта на България на площад „Освобождение” поведе кметът Божин Божинов, заедно с председателя на ОбС Васил Сяров, заместник кметовете Маргарита Георгиева и Наско Стоянов и други официални лица.
В присъствието и на служители от ОбА, граждани и гости на Тополовград, тържеството бе открито с изпълнение на стихотворения, посветени на Апостола на свободата в изпълнение на Ангел Крумов. Слово за годишнината, подвига и значението на Левски в нашата история изнесе секретарят на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” Райна Зотова. С едноминутно мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта на неоспоримия български национален герой Васил Левски. Венци и цветя бяха поднесени от името на ръководството на общината, политически партии, училища, читалища, държавни и други общински структури с представителство в общината.
От 17:00 часа, същия ден, в препълнения със зрители и участници Малък салон на читалището се състоя тематична програма с рецитали, песни и драматизация по разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие”. Изнесоха я учениците от вторите класове на НУ „Св. Св. Кирил и Методий и малките самодейци от Детския хор „Медени звънчета” и състава за художествено слово „Сладкодумци” при читалището. Заради изявата си те получиха награди от общината и читалището, а техните ръководители и учители – цветя от кмета на общината, подарени им от Красимира Ятакчиева, началник отдел в ОбА, която ги поздрави за старанието и представянето им и припомни за ролята на Васил Левски в Българското освободително движение.
Прояви по повод 145 годишнината от обесването на Васил Левски имаше още на много места в община Тополовград. В Клуба на пенсионера в града бе изнесен рецитал за Дякона от СХС „Сладкодумци”. В библиотеката на читалище „Екзарх Антим І -1936”, с. Орешник, имаше литературно четене В читалище „Васил Левски – 1934”, с. Радовец, бяха направили витрина с книги за Левски и проведоха възпоменателна церемония пред паметника в центъра на селото. В с. Хлябово учениците от местното ОУ „Христо Ботев” подготвиха и изнесоха специална, добре подбрана и емоционална програма за годишнината под ръководството на учителката Донка Гочева. В местното читалище „Сакар – 1928” също бяха подготвили витрина с книги посветени на Апостола. В с. Орлов дол, където Дякон Василий е ходил няколко пъти, основал местния Революционен комитет и пял в местната църква, поднесоха венец пред барелефа на Апостола, поставен на сградата на местното читалище „Паисий Хилендарски 1927”.
В най-голямото село от общината – Устрем, от читалище „Пробуда – 1928” и Клуба на пенсионера подготвиха доклад за живота и делото на Васил Левски, а в ОУ Иван Вазов” в селото бе изнесена програма, посветена на годишнината от обесването и делото на Апостола на свободата.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 23, 2018 11:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.