Навсякъде в община Тополовград почетоха паметта на Васил Левски

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 23, 2018 11:51

Навсякъде в община Тополовград почетоха паметта на Васил Левски

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #8/88, 23 февруари - 1 март 2018

Свързани публикации

С много прояви в Тополовград и различни селища от общината на 19 февруари бе почетена 145- годишнината от обесването на Васил Левски. В общинския център в 10,00 часа шествието за поклонение пред паметника на загиналите за свободата и независимостта на България на площад „Освобождение” поведе кметът Божин Божинов, заедно с председателя на ОбС Васил Сяров, заместник кметовете Маргарита Георгиева и Наско Стоянов и други официални лица.
В присъствието и на служители от ОбА, граждани и гости на Тополовград, тържеството бе открито с изпълнение на стихотворения, посветени на Апостола на свободата в изпълнение на Ангел Крумов. Слово за годишнината, подвига и значението на Левски в нашата история изнесе секретарят на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” Райна Зотова. С едноминутно мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта на неоспоримия български национален герой Васил Левски. Венци и цветя бяха поднесени от името на ръководството на общината, политически партии, училища, читалища, държавни и други общински структури с представителство в общината.
От 17:00 часа, същия ден, в препълнения със зрители и участници Малък салон на читалището се състоя тематична програма с рецитали, песни и драматизация по разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие”. Изнесоха я учениците от вторите класове на НУ „Св. Св. Кирил и Методий и малките самодейци от Детския хор „Медени звънчета” и състава за художествено слово „Сладкодумци” при читалището. Заради изявата си те получиха награди от общината и читалището, а техните ръководители и учители – цветя от кмета на общината, подарени им от Красимира Ятакчиева, началник отдел в ОбА, която ги поздрави за старанието и представянето им и припомни за ролята на Васил Левски в Българското освободително движение.
Прояви по повод 145 годишнината от обесването на Васил Левски имаше още на много места в община Тополовград. В Клуба на пенсионера в града бе изнесен рецитал за Дякона от СХС „Сладкодумци”. В библиотеката на читалище „Екзарх Антим І -1936”, с. Орешник, имаше литературно четене В читалище „Васил Левски – 1934”, с. Радовец, бяха направили витрина с книги за Левски и проведоха възпоменателна церемония пред паметника в центъра на селото. В с. Хлябово учениците от местното ОУ „Христо Ботев” подготвиха и изнесоха специална, добре подбрана и емоционална програма за годишнината под ръководството на учителката Донка Гочева. В местното читалище „Сакар – 1928” също бяха подготвили витрина с книги посветени на Апостола. В с. Орлов дол, където Дякон Василий е ходил няколко пъти, основал местния Революционен комитет и пял в местната църква, поднесоха венец пред барелефа на Апостола, поставен на сградата на местното читалище „Паисий Хилендарски 1927”.
В най-голямото село от общината – Устрем, от читалище „Пробуда – 1928” и Клуба на пенсионера подготвиха доклад за живота и делото на Васил Левски, а в ОУ Иван Вазов” в селото бе изнесена програма, посветена на годишнината от обесването и делото на Апостола на свободата.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 23, 2018 11:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама