„Нашенче” занесе от славата на Доситеево в Селча

Милена Митева
От Милена Митева август 14, 2017 13:13

„Нашенче” занесе от славата  на Доситеево в Селча

Самодейците от Доситеево прославиха селото си на събор. Той се състоя в село Селча – община Девин, на 5 август, събота. За да участват там танцьорите на Паулина Христова, покана за гостуване от колегата си Венелин Иванов получи кметът на Доситеево – Митко Вълчев.
За топлото посрещане ДТС „Нашенче” се отблагодари с няколко хора – „родопско”, „радомирско”, „боалийско”, ”ститно шопско’, „джиновско”, „бучимиш” и други. В програмата, веселяща жители и гости на балканското селце, участие взеха и гайдарят Емо Чолаков, певицата Надежда Башова, Миглена Бекриева, както и оркестър „Айров бенд”.
След приключване на забавата групата от Доситеево замина за Гайдарското надсвирване в Гела. То е част от Илинденския събор. Основната цел на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда.
Събитието добива все по-голяма популярност и прерасна в международен форум. В него са участвали чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия. Броят на участниците варира от 40 до 60 изпълнители на година. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.
Наблюдава се все по-засилен интерес към инициативата. На Илинденските поляни се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване надминават 10 000.
На 12 и 13 август ценителите на народните танци от група за автентичен фолклор ”Доситтевски напеви”, ДТС ”Нашенче” и най-новият ФК ”Разкърши се” ще вземат участие във фестивала „По стъпките на Света Богродица”. Той ще се проведе в село Добрич, община Димитровград. Участието ще бъде изключително вълнуващо за ФК ”Разкърши се”, чийто танцьори са майките на децата от „Нашенче”. Това, с което те се надяват да впечатлят комисията, даваща оценки, е, че всичко научено е благодарение на децата им, които са техни учители в танците.

Милена Митева
От Милена Митева август 14, 2017 13:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.