„Нашенче” занесе от славата на Доситеево в Селча

Милена Митева
От Милена Митева август 14, 2017 13:13

„Нашенче” занесе от славата  на Доситеево в Селча

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 32/63 11-17 август 2017

Свързани публикации

Самодейците от Доситеево прославиха селото си на събор. Той се състоя в село Селча – община Девин, на 5 август, събота. За да участват там танцьорите на Паулина Христова, покана за гостуване от колегата си Венелин Иванов получи кметът на Доситеево – Митко Вълчев.
За топлото посрещане ДТС „Нашенче” се отблагодари с няколко хора – „родопско”, „радомирско”, „боалийско”, ”ститно шопско’, „джиновско”, „бучимиш” и други. В програмата, веселяща жители и гости на балканското селце, участие взеха и гайдарят Емо Чолаков, певицата Надежда Башова, Миглена Бекриева, както и оркестър „Айров бенд”.
След приключване на забавата групата от Доситеево замина за Гайдарското надсвирване в Гела. То е част от Илинденския събор. Основната цел на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда.
Събитието добива все по-голяма популярност и прерасна в международен форум. В него са участвали чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия. Броят на участниците варира от 40 до 60 изпълнители на година. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.
Наблюдава се все по-засилен интерес към инициативата. На Илинденските поляни се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване надминават 10 000.
На 12 и 13 август ценителите на народните танци от група за автентичен фолклор ”Доситтевски напеви”, ДТС ”Нашенче” и най-новият ФК ”Разкърши се” ще вземат участие във фестивала „По стъпките на Света Богродица”. Той ще се проведе в село Добрич, община Димитровград. Участието ще бъде изключително вълнуващо за ФК ”Разкърши се”, чийто танцьори са майките на децата от „Нашенче”. Това, с което те се надяват да впечатлят комисията, даваща оценки, е, че всичко научено е благодарение на децата им, които са техни учители в танците.

Милена Митева
От Милена Митева август 14, 2017 13:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 667 831 преглеждания