Народният събор край манастира „Света Троица“ ще бъде на 26 и 27 май

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 25, 2018 12:15

Народният събор край  манастира „Света Троица“  ще бъде на 26 и 27 май

Народният събор „Света Троица“ ще се състои на 26 и 27 май край едноименния манастир, в близост до тополовградското село Устрем.
Той се провежда ежегодно на християнския празник Петдесятница и се организира от община Тополовград, Сливенската митрополия, Тракийско дружество – Тополовград и читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Тополовград.
Край Светата обител ще се проведат фолклорен празник и Международен турнир по борба. Съборът ще започне с турнира в 11:00 часа на 26 май, събота.
Спортното събитие е в памет на големите български борци Еньо Вълчев и Димитър Чафудов. В схватките ще се включат борци от България, Турция и Гърция. Определеният награден фонд е 10 000 лева.
Борците ще се борят за златен пояс за най-добър борец, златен пояс за най-добър състезател, приз – купа на кмета на общината, приз „Станка Златева“, за най-добра състезателка в женската борба, ще има медали и грамоти за всички призьори.
През двата дни на събора ще се проведе фолклорния празник с участието на местни и гостуващи фолклорни формирования от цялата страна.
В програмата могат да се включат певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и обредни групи, клубове за народни танци от цялата страна, които изпълняват автентичен български фолклор.
Индивидуалните изпълнители и групи представят специфичната за техния регион /населено място/ традиционна култура с характерния словесен, музикален, танцов и пластичен диалект.
На 27 май от 8:00 часа в манастирската църква ще отслужи Света божествена литургия НВП Сливенският митрополит Йьоаникий.
Ще има Алея на художниците, много търговски обекти и заведения за обществено хранене, „Луна-парк“.

Традиционният събор в с. Радовец тази година ще се отбележи точно на датата си – 2 юни. Откриването ще е от 19:00 ч. в училищния двор, след което ще има концертна програма с участието на местни самодейни състави. За доброто настроение ще се погрижи оркестърът за народна музика „Мечта” от Хасково, с ръководител Динко Кичуков. Ще има сергии, атракции и забавления и се очакват много гости от съседните села и далечни краища на страната. Народни борби няма да има.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 25, 2018 12:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.