Танцьори доказаха, че „Традицията е жива…” вече 70 години

Милена Митева
От Милена Митева април 26, 2018 14:17

Танцьори  доказаха, че „Традицията е жива…” вече 70 години

Акценти

  • Това стана на празничен концерт „Традицията е жива” в Харманли.

Свързани публикации

Над 250 участника показа, че танцово изкуство в Града на Белонога им се развива вече 70 години. Това стана на празничен концерт „Традицията е жива” в Харманли. Той се състоя в сряда, 25 април, на площад „Възраждане”. Водещ на събитието бе известната от екрана на ТВ СКАТ Галя Асенова.
В продължение на три часа танцьори на възраст от 3 до 70 години, членове на самодейните клубове и школи показаха на публиката красотата на фолклора, който те са съхранили.
В събитието, което бе част от тържествата по повод Деня на Харманли, се включиха участници от ДГ “Детски свят“, с ръководител Стефка Михайлова, ДГ „Ален Мак“ с ръководители Галина Станкова и Наталия Василева, ДГ „Пролет“ и ДТС „Хорищенче“ с ръководител Галина Христова, малките танцьори към школите в НЧ „Дружба“ с ръководители Паулина Христова и Христо Христов, „Харманлийските славеи“ на Жеко Ангелов, ФТФ „Белоногата“ начело с Миглена Христова, ФТФ „Тракийци“ с ръководител Виолета Желева, ТК „Гергана“ и ТС „Хорищенци Харманли“ с ръководител Галина Христова и ТК „Ритмика“, с ръководител Вели Велев, Джоана Димова, която откри концерта с изпълнението си на гъдулка.
„При толкова талант и красота – респект, поклон и ще замълча”, каза госпожа Киркова в края на събитието.
Тя награди личностите популяризирали фолклорното изкуство, с грамоти и плакети. Получиха ги Паулина Христова, Христо Христов, Виолета Желева, Миглена Христова, Галина Станкова, Наталия Василева.
С грамоти и плакети бяха удостоени: доайенът Атанас Николов, Стефан Николов, Андрей Михайлов, Здравко Димитров, Жеко Ангелов, Дора Чанкова, Вели Велев и Галина Христова.

Едновременно с концерта в градинката на централния площад се проведе Арт пленер „Европа“. Той бе на тема „Български традиции и българска шевица“ и в него се включиха 30 ученици от града.
Децата рисува с вдъхновение мъжки и женски фигури с народни носии, както и различни модели български шевици.
Организаторите на пленера съобщиха, че с рисунките ще бъде организирана изложба с благотворителна цел в Културен център – Харманли.
Инициативата е част от реализацията на спечелен от Община Харманли проект, във връзка с председателството на страната ни на Съвета на ЕС.

 

Милена Митева
От Милена Митева април 26, 2018 14:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 657 007 преглеждания