Танцьори доказаха, че „Традицията е жива…” вече 70 години

Милена Митева
От Милена Митева април 26, 2018 14:17

Танцьори  доказаха, че „Традицията е жива…” вече 70 години

Акценти

  • Това стана на празничен концерт „Традицията е жива” в Харманли.

Свързани публикации

Над 250 участника показа, че танцово изкуство в Града на Белонога им се развива вече 70 години. Това стана на празничен концерт „Традицията е жива” в Харманли. Той се състоя в сряда, 25 април, на площад „Възраждане”. Водещ на събитието бе известната от екрана на ТВ СКАТ Галя Асенова.
В продължение на три часа танцьори на възраст от 3 до 70 години, членове на самодейните клубове и школи показаха на публиката красотата на фолклора, който те са съхранили.
В събитието, което бе част от тържествата по повод Деня на Харманли, се включиха участници от ДГ “Детски свят“, с ръководител Стефка Михайлова, ДГ „Ален Мак“ с ръководители Галина Станкова и Наталия Василева, ДГ „Пролет“ и ДТС „Хорищенче“ с ръководител Галина Христова, малките танцьори към школите в НЧ „Дружба“ с ръководители Паулина Христова и Христо Христов, „Харманлийските славеи“ на Жеко Ангелов, ФТФ „Белоногата“ начело с Миглена Христова, ФТФ „Тракийци“ с ръководител Виолета Желева, ТК „Гергана“ и ТС „Хорищенци Харманли“ с ръководител Галина Христова и ТК „Ритмика“, с ръководител Вели Велев, Джоана Димова, която откри концерта с изпълнението си на гъдулка.
„При толкова талант и красота – респект, поклон и ще замълча”, каза госпожа Киркова в края на събитието.
Тя награди личностите популяризирали фолклорното изкуство, с грамоти и плакети. Получиха ги Паулина Христова, Христо Христов, Виолета Желева, Миглена Христова, Галина Станкова, Наталия Василева.
С грамоти и плакети бяха удостоени: доайенът Атанас Николов, Стефан Николов, Андрей Михайлов, Здравко Димитров, Жеко Ангелов, Дора Чанкова, Вели Велев и Галина Христова.

Едновременно с концерта в градинката на централния площад се проведе Арт пленер „Европа“. Той бе на тема „Български традиции и българска шевица“ и в него се включиха 30 ученици от града.
Децата рисува с вдъхновение мъжки и женски фигури с народни носии, както и различни модели български шевици.
Организаторите на пленера съобщиха, че с рисунките ще бъде организирана изложба с благотворителна цел в Културен център – Харманли.
Инициативата е част от реализацията на спечелен от Община Харманли проект, във връзка с председателството на страната ни на Съвета на ЕС.

 

Милена Митева
От Милена Митева април 26, 2018 14:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.