Налагат строги мерки за недопускане чумата по животните в Хасковска област

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 19, 2018 07:07

Налагат строги мерки за недопускане чумата по животните в Хасковска област

Акценти

  • Членовете на комисията определиха епизоотичната обстановка като много усложнена

Свързани публикации

Няма заболели животни от чума на територията на Хасковска област, е заключението на специалистите. Вчера областния управител на Хасково Станислав Дечев свика областната епизоотична комисия. На нея заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова призова животновъди да бъдат отговорни и да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите. Това включва дезинфекциране на фермите, да не транспортират животни, да не смесват стадата си. „Не трябва да мислим, че това на нас не може да ни се случи“, призова госпожа Здравкова, която по професия е ветеринарен лекар.

Членовете на комисията определиха епизоотичната обстановка като много усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им.

В тази връзка областния управител издаде заповед с която нареди:

  1. За недопускане разпространение на посочените болести на територията на област Хасково, незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат набелязани допълнителни мерки, за които да бъда уведомен писмено в срок до 25.07.2018г.

  2. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), Директорът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОД на МВР) и Началникът на Митнически пункт „Капитан Андреево“ и Митнически пункт „Капитан Петко войвода“ при Агенция „Митници“ в рамките на своята компетентност, да организират извършването на проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на Република България за внос на непакетирани суровини и храни от животински произход. Откритите суровини и храни да се изземват и предават за унищожаване съгласно нормативните изисквания.

  3. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) да организира извършването на дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства.

  4. Да се извършват стриктни проверки на транспортите средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. При проверките да се изискват документите, съпровождащи пратката, да се следи за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните по време на транспортиране и на фуражните забрани, определени в правото на ЕС.

  5. При установяване или получаване на сигнали за умрели животни и птици (диви и домашни) незабавно да бьде уведомена ОДБХ.

  6. В случаи на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни и птици или суровини и храни от животински произход на територията на областта, да бъде уведомявана ОДБХ.

  7. Кметовете на населените места да оказват съдействие на ветеринарните органи при провеждане на мероприятията.

Заповедта да се сведе до знанието на кметовете на общини, ОДБХ – Хасково, началника на Митнически пункт „Капитан Андреево“, началника на Митнически пункт „Капитан Петко войвода“ и всички членове на Областна епизоотична комисия.

Контролът по изпълнение на настоящата заповед се възлага на д-р Стефка Здравкова – зам.- областен управител на Област Хасково.

Снимка: ОблА

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 19, 2018 07:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.