Накити на българката са подредени в музей

Милена Митева
От Милена Митева март 10, 2018 10:21

Накити на българката са подредени в музей

„Накитите на българката през ХIII – ХХ век” са подредени на изложба в Историческия музей на Харманли.
Тя бе открита на 7 март, сряда, от проф. д-р Цонка Каснакова, която посрещна гостите с красива народна носия и накити. Уредниците в културната институция обясниха, че изложените образци са от Средновековието до началото на ХХ в. и разкриват както професионалните умения на майсторите-златари, така и техните художествено естетически вкусове.
Уредничките Татяна Димитрова и Кремена Георгиева разказаха на присъстващите, че развитието на накитите върви успоредно с формирането и развитието на българското национално облекло. Те са важна част от духа, нагласите и настроението на своите носители. По-късно, с навлизането на стоково-паричните отношения и евтините промишлени бижута, произведени на запад, месните ръчно изработени изделия стават нерентабилни, неефикасни и прекомерно скъпи. Всичко това кара месните майстори да се съобразят с това и да опростят своите продукти. Постепенно вносните образци настъпват и еснафите със собствена емблема, авторитет и традиции се превръщат в едвам кретащи със силни стеснени професионални и творчески цели.
Под силното влияние на европейската мода, в началото на ХХ век, започват да се предпочитат други украшения – по-малко на брой, по-дребни и съзвучни с новите поевропейчени облекла.
Гостите на музея разбраха, че и днес, наред с модерните си бижута, много хора пазят и пре-дават в рода си стари накити, оценявайки ги по достойнство.
Изложбата ще остане подредена до края на месец юни, а от началото на месец май Исторически музей – Харманли ще работи и в събота, от 10.00 до 14.00 часа.

 

Милена Митева
От Милена Митева март 10, 2018 10:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.