Накити на българката са подредени в музей

Милена Митева
От Милена Митева март 10, 2018 10:21

Накити на българката са подредени в музей

„Накитите на българката през ХIII – ХХ век” са подредени на изложба в Историческия музей на Харманли.
Тя бе открита на 7 март, сряда, от проф. д-р Цонка Каснакова, която посрещна гостите с красива народна носия и накити. Уредниците в културната институция обясниха, че изложените образци са от Средновековието до началото на ХХ в. и разкриват както професионалните умения на майсторите-златари, така и техните художествено естетически вкусове.
Уредничките Татяна Димитрова и Кремена Георгиева разказаха на присъстващите, че развитието на накитите върви успоредно с формирането и развитието на българското национално облекло. Те са важна част от духа, нагласите и настроението на своите носители. По-късно, с навлизането на стоково-паричните отношения и евтините промишлени бижута, произведени на запад, месните ръчно изработени изделия стават нерентабилни, неефикасни и прекомерно скъпи. Всичко това кара месните майстори да се съобразят с това и да опростят своите продукти. Постепенно вносните образци настъпват и еснафите със собствена емблема, авторитет и традиции се превръщат в едвам кретащи със силни стеснени професионални и творчески цели.
Под силното влияние на европейската мода, в началото на ХХ век, започват да се предпочитат други украшения – по-малко на брой, по-дребни и съзвучни с новите поевропейчени облекла.
Гостите на музея разбраха, че и днес, наред с модерните си бижута, много хора пазят и пре-дават в рода си стари накити, оценявайки ги по достойнство.
Изложбата ще остане подредена до края на месец юни, а от началото на месец май Исторически музей – Харманли ще работи и в събота, от 10.00 до 14.00 часа.

 

Милена Митева
От Милена Митева март 10, 2018 10:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 111 816 преглеждания