Най-много именници празнуват този месец в Свиленград

Ива Вангелова
От Ива Вангелова януари 8, 2017 17:32

Най-много именници празнуват този месец в Свиленград

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 1/ 6-12 януари 2017

Свързани публикации

Започна месецът с най-много именни дни през годината. Общия брой на хората, които празнуват в общините от региона е 8 397. Те носят най-популярните имена – Васил, Василка, Йордан, Йорданка, Иван, Иванка, Калоян, Антон, Антония, Антоанета, Атанас и Атанаска.
Свиленград е на първо място в класацията. Там 3 199 човека празнуват денят на името си. В Харманли вдигат тост 1 859, в Любимец – 1 095, а в Тополовград – 936. В Симеоновград именниците през януари са 768, а в Ивайловград – 540.

През първия ден от годината се отбелязва Васильовден.

На този ден празнуват Васил, Василка, Веселин, Веселина и Весела. В региона, най-много хора, носещи тези имена са в Свиленград – 613 души. След него се нарежда град Харманли – с 212, Любимец – със 172 и Тополовград – със 103. В Симеоновград именниците на 1 януари са 83 човека, а в Ивайловград – 55.
Народната традиция свързва празника на Св. Василий с обичая сурвакане. На Васильовден се събират млади мъже (сурвакари, камилари, старци и джамали), които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Те имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове. Сурвакарите носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. Народът смята дряновото дърво за едно от най-здравите видове. То е най-ранното разпъпило и разцъфнало дърво, а плодовете му се берат последни.

Следващият празник в календара е на 6 януари – Богоявление

– един от най-почитаните празници в България. Според християнската религия на този ден Господ Иисус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Смята се още за Ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата, свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.
На този ден именните си дни празнуват хората с имената Йордан, Йорданка, Богдан и Богданка. Свиленград отново води в класацията на именниците – 179 на брой. С 6 души по-малко са Йордановците в Харманли. В Любимец са 112, в Тополовград – 60, в Симеоновград – 46, а в Ивайловград – 32.

На 7 януари е Ивановден.

Именниците в този ден са най-много. Иван, Иванкa, Ивайла, Ивайло, Йоан и Йоана празнуват на тази дата. 1457 е броя им в Свиленград, 914 са в Харманли, а в Тополовград – 532. С 471 човека се нарежда Любимец, следван от Симеоновград – с 395 и Ивайловград – с 299.
Този ден от годината християнската църква отрежда на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората – на Йоан Кръстител или Предтеча. Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството.
На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. На Ивановден на обяд младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Домакините ги канят на тържествена трапеза.

На 17 януари е Антоновден.

На този ден се празнува за предпазване от болести. Тогава жените не предат, не плетат и не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.
В народните представи двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.
Имен ден на 17 януари празнуват Антон, Антоанета и Антония. Харманли е градът с най-много именници на тази дата – 288 човека. 139 са в Свиленград, 132 – в Симеоновград и 122 в Любимец. В Ивайловград празнуват 30 души, а в Тополовград – 21.

На 18 януари е последния имен ден в месеца – Атанасовден.

През този ден на месец януари именници са Атанас и Атанаска. 811 е броят им в Свиленград. В Харманли са 272, в Тополовград – 220, а в Любимец с двама по-малко. В Ивайловград са 124, а в Симеоновград – 112.
През първия месец от година има и други празници, но те са по-малко известни сред хората. На 12 януари се отбелязва Св. Татяна. Имен ден тогава празнуват хората с имена Таня и Татяна.
На 20 януари се почита паметта на Преподобни Евтимий Велики, роден в град Милетин и живял през V век, както и на паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски. По народному празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден или Петларовден. Тези названия са свързани с основната обредна практика – жертвоприношение на петел. Имен ден имат Евтим, Евтимия, Ефтим.
На 21 януари именници са Валери, Валерия, Максим и Максимилиян. В този ден почитаме Преп. Максим Изповедник, който е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци.
На 25 януари е Свети Григорий Богослов. Имен ден отбелязват Григор, Григорий и Гриша.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова януари 8, 2017 17:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 508 363 преглеждания