Най-добрият спортист на България Габриела Петрова подреди спортните клубове в алея на славата

Милена Митева
От Милена Митева май 6, 2016 13:20

Най-добрият спортист на България  Габриела Петрова подреди спортните клубове в алея на славата

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 18/651, година XIV, 6-12 май 2016

Свързани публикации

Спортист номер едно на България за 2015 година Габриела Петрова бе водеща на специалната церемония по вдигане на флагове на спорните клубове в Харманли. Това събитие е част от празника на родния на Габи град, откъдето тя започна спортната си кариера.
След като събралите се чуха химна на Републиката, Петрова представи спортните клубове и обяви техните успехи, най-добрите бивши спортисти и настоящи надежди.
До първия флаг застанаха кадри на клуба по корабомоделизъм и корабомоделен спорт. Присъстващите разбраха, че историята му започва от 1951 година, а гордост за него е 13 – кратният шампион Емил Димитров. Спортисти от клуба са извоювали над 30 републикански титли.
До тях застанаха възпитаници на Клуб по тенис на корт, където в момента тренират много деца на различна възраст.
Събралите се гости и граждани научиха от специалната водеща, че третото знаме ще бъде издигнато от гребците на Харманли, а първата лодка, която дава развитие на спортната дисциплина, е спусната през 1972 година.
Бридж клуб „Хеброс“ – Харманли, също е гордост за малкото градче. Той е основан през 2010 година, но е променил географията на спортния бридж, като се нарежда до традиционно добре представящи се отбори от страната.
“С футболен клуб „Хеброс“ е свързана и футболната традиция в Града на Белоногата“, обяви Петрова. Христо Стоичков, Димитър Марашлиев, Георги Тодоров и Никола Велков са имена на известни футболисти, тренирали тук.
Честта да застанат до шестото знаме имаха футболисти от отбора на „Герганин извор“, чийто президент е Петър Вълчев.
В спортната алея място заслужи и рокерският клуб „Чакалите“, който е основан през 1999 година.
„Изключително много се вълнувам да представя Клуба по лека атлетика, тъй като това са моите начални стъпки и трамплин в спортната ми кариера. Именно от там, аз спечели първите си медали за Харманли“, обяви Петрова. Тя каза, че това е клубът с най-много успехи за града. Неговите спортисти през годините са спечелили над 600 медала от Държавни, Балкански, Европейски и Световни първенства: 273 златни титли, 215 сребърни и 150 бронзови отличия. Сред най-успешните си колеги атлетката спомена Росен Карамфилов, който е 16 пъти шампион на България по мятане на диск и има 8 национални титли на гюле. Друг успешен атлет е Галина Николова два пъти златна медалистка за жени на щафета на България на Европейския отборен шампионат. Петрова припомни на присъстващите, че тя е подобрила 17 – годишен рекорд на България на 200 метра, три пъти е била балканска шампионка на 100 метра и щафета на 4 по 100, че е спечелила 4 място на Младежките олимпийски игри във Франция и два пъти е станала четвърта на Световното първенство. Други атлети с принос към клуба са: Григория Нанева, Ива Димова, Тихомир Нейчев, Саша Сашева и Доли Михова.
Деветото знаме бе на Клуб по мотоциклетизъм „Екстрийм“, който е основан през 2003 година.
Футболен клуб „Харманли 04“ също се нареди с флаг на алеята. Треньорите Георги Делчев – Стайчето и Димитър Иванов подготвят млади футболни надежди.
„Спортнен клуб “Кудо“ е един от най-старите в града. Той е основан преди 35 години. Негови учредители са Сенсей Господин Бабамов и шихан Кирил Халваджиев. Габриела сподели, че тя също е била част от клуба, които издигна единадесетото знаме.
Клубът по „Хокей на трева“ също има извоювани 20 титли и призови места на Държавното първенство в България. През 2016 година спортистите в тази дисциплина печелят второ място в зала, а на открито се хвалят с две първи места.
Киноложко дружество „Харманли“ издигна тринадесетия флаг. В него членуват над 20 любители и собственици на кучета.
За финал спортистката сподели, че рядко има възможността да се завръща в Града на Белоногата, но е щастлива от това, че всички я посрещат толкова специално. Тя отправи поздрав към присъстващите и раздаде автографи на почитателите си.
На мероприятието присъстваха кметове на населени места от Хасковска област, областният управител на Хасково – Станислав Дечев, депутатите Евгения Банева и Делян Добрев.

Милена Митева
От Милена Митева май 6, 2016 13:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.