Надеждата на учителите за по-висок стандарт трая един ден

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 28, 2016 07:26

Надеждата на учителите за  по-висок стандарт трая един ден

Близо 12 000 педагози от цялата страна се събраха на Учителски събор в София. Той се проведе в неделя, 19 юни, в зала „Арена Армеец“ и се организира от Министерството на образованието и науката с партньорството на различните синдикати.
Съборът бе открит официално от Меглена Кунева – министър на образованието. Целта на образователния форум бе да се отвори образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия.
В кратко, но емоционално слово държавният глава Росен Плевнелиев призова образователната реформа да бъде поставена в центъра на общественото внимание и припомни, че тя е стратегически приоритет за държавата.
Критично е мнението за събора на преподавателя по история от Априловската гимназия Пенка Петрова: „Учителите бяхме привикани не да обсъдим, а да утвърдим с присъствието си одобрението на едни промени, за приемането на които не ни бе дадена думата“, категорична беше тя и добави, че вместо подобно разточително събитие е трябвало да бъдат организирани повече регионални събори, където учителите от различните области в малки групи, с присъствието на родителската общност и местната власт, да достигнат до конкретни решения за съответния регион.
Пред всички Меглена Кунева каза: „Тук е мястото да благодаря на целия Отраслов съвет за това, че непосредствено след приключването на събора днес подписваме Колективния трудов договор, в който основните положения са, че всички ще работим за 10 % увеличение на работните заплати на учителите, считано от 1 януари 2017.“
Ден по-късно обаче надеждите за по-високи заплати бяха облени със студен душ от премиера Бойко Борисов. „Аз от вас научавам. Тя (Меглена Кунева – б.а.) може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено по тая тема.“
Ако и обещанията на Меглена Кунева за повече материални придобивки се окажат балон, това напълно ще обезсмисли огромното логистично упражнение. И ще бъде много силен удар – срещу имиджа на МОН, но най-вече срещу самочувствието на учителите.
Ето мненията на някои от участниците:
Александра Хорозова, директор на СОУ „Христо Ботев” – Ивайловград: „На кого не му е приятно да му кажат, че е значим, и че ще му увеличават заплатата. Доволни сме, защото традицията на Учителския събор е възстановена.” От нейния град имаше представители на 4 училища и 2 детски градини.
От Симеоновград в София бяха 4 човека. Теодора Дочева сподели: „Като първи събор на учители от цялата страна се прие много добре, защото там се почувства силата на съсловието. Организацията бе много добра – и на сериозната, и на развлекателната част. Мислехме, че ще се говори само за новата реформа, а колегите около мен приеха много добре новината за увеличението на заплатите. После дойде и другата новина, че това не е сигурно.“
От Тополовград заминаха 13 човека – 10 учители от училищата и 3 от ОДЗ.
От Харманли делегати на Националния учителски събор бяха 29 учители и 3 директори.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 28, 2016 07:26
Напиши коментар

1 Коментар

  1. mich юни 28, 13:49

    Обещаното не е като даденото.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама