Над 600 самодейци се изявиха на сцената на „Песни край Марица“

Милена Митева
От Милена Митева октомври 13, 2016 08:36

Над 600 самодейци се изявиха на  сцената на „Песни край Марица“

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 24/ 4-10 ноември 2016 година

Свързани публикации

Близо 600 самодейци пристигнаха на фестивала „Песни край Марица“ тази година. Те са със 100 повече от миналата. Форумът се състоя през почивните дни в село село Доситеево и в него участваха 70 колектива, 46 индивидуални изпълнители, 47 групи за автентичен фолклор, 10 танцови групи и 8 групи за народни обичаи от цялата страна.
В продължение на два дни читалището и мегдана на селото се огласяха от песните и танците на различните изпълнители. Освен тях на сцената се показваха и местни обичаи.
Тази година изданието на фестивала е осмо по ред и на него бяха разденени бронзови, сребърни и златни медали, плакети и специална купа.
Журито, което оценя участниците, бе с председател народният певец Тодор Кожухаров. С него бяха Александър Милушев – хореограф и областен председател на Съюза на народните читалища, Борис Вълканов – музикант и композитор, родом от Доситеево и Димитър Бонев, певец.
Специалната награда на фестивала получи читалище „Пробуда“ от село Добрич.
Със златен медал може да се похвали местният самодеец от Доситиево Георги Куртев. Той взе участие като индивидуален изпълнител. Награда за първо място бе отредена и на ФГ “Доситеевски напеви“.
Рисана Кавръкова от село Браница също бе отличена сред златните медалисти, а Мария Митева и Елена Боянова от село Бисер взеха първо място като дует.
В категорията обичаи журито присъди първо място на село Поляново.
Трифон Трендафилов от Лозен стана първи, след като се представи индивидуално.
Най-възрастният участник, 88-годишният бай Манол от с. Навъсен, бе позлатен от журито. Той се представи индивидуално с бърза и бавна песен, съчетани с хоро.
Със сребърни медали от фестивала си тръгнаха самодейци от селата Узунджово, Вълче поле и Браница, които представиха народни обичаи.
От явилите се фолклорни групи от нашия регион със сребро се прибраха фолклорната група от село Бисер и фолклорната формация на първи квартал в Харманли.
В категорията „обработен фолклор“ вокална група „Водолей“ стана на второ място.
За пеените хора сребърна награда получиха участниците от село Браница. Те се гордеят и с бронзовата си награда за представянето на обичай.
Женската певческа група от Пъстрогор, фолклорната група от Орешец, Павли Александров от Студена и Мара Стоянова също взеха сребърни награди.
Пенсионерите от клуб „Златна есен“ в Симеоновград получиха трето място в категориите „певчески групи“.
Певческа група „Сакарци“ от Оряхово, групата за автентичен фолклор от Белица и фолклорната група от Върбово заслужиха втори места.
Един от бронзовите медали бе за Яна Недялкова от Браница, която се изяви индивидуално.
Танцов състав „Розини“ от Рогозиново получиха третото място за танцови групи. С плакет „Песни край Марица“ се окичи ФТФ “Белоногата“ от Харманли.
През почивните дни в селото се проведе и традиционният панаир.

„Песни край Марица – 2015“ събра над 480 участника на сцената на доситеевското читалище. Участие в него взеха 43 певчески, 10 танцови групи и 42 индивидуални изпълнители. 

Милена Митева
От Милена Митева октомври 13, 2016 08:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.