Над 50 борци мериха сили на алая в Калугерово

Милена Митева
От Милена Митева август 15, 2016 13:46

Над 50 борци мериха сили на алая в   Калугерово

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 14/ 12-1 септември 2016 година

Свързани публикации

Над 50 състезатели от Гълъбово, Раднево,Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Мъглиж, София и Симеоновград в различните възрастови групи се включиха в надпреварата във възстановените народни борби в село Калугеро. Те се проведоха на 6 август, събота, и бяха посветени на 113 години от Илинденско-Преображенско въстание и 80 години от създаването на читалище „Искра“.
Събитието започна с химна на Тракия „Ясен месец изгрява“ и слово на Въльо Нейчев за въстанието от Тракийското дружество.
Голямата награда на борбите – категория при 110 кг, черноглав коч бе дадена на победителя в абсолютната категория, състезателя на „Локомотив“ – Пловдив – Георги Средков. Той се съревновава с Ивайло Димитров от Стара Загора и приложи почти всички хватки от модерната борба, с което предизвика аплодисмените на феновете си. Наградата му бе купена от гр. Елин Пелин.
При катедките Димитринка Сергеева от Симеоновград стана победител.
При 38-килограмовите първи бе многократният шампион за деца и момчета на България – Димитър Кръстев от Сливен.
До 45 килограма най-добре се бори Денислав Стоянов от Гълъбово, който бе последван от Галин Сергеев от Симеоновград.
При мъжете до 75 кг публиката наблюдава двубой между Николай Куртев, родом от Дряново, и Иван Джорев. Близо 15-минутна схватка отличи Куртев, който показа, че е най-добър на алая. Публиката остана до края, за да аплодира двамата участници, въпреки горещия ден.
Куртев ще участва на Световното в Будапеща през следващия месец.
Съдии на турнира бяха Ива Росенова, главен специалист в Бизнес център – Симеоновград, и бивш състезател на клубовете по борба на Симеоновград, Димитровград, Хасково и Стара Загора, и Денислав Кръстев, който е спортна фигура от Мъглиж.
За изключителен принос за развитието на борбата в община Симеоновград от името на кмета Милена Рангелова почетна грамота Росен Бонев поднесе на кметицата на село Калугерово – Недялка Симеонова. Бяха връчени грамоти на спортния журналист Веселин Тонев и фотографа Ники Матанов. Посмъртно бе поднесена и грамота на покойния журналист Георги Христов – Жоро.
Преди борбите се състоя надпяване на самодейни състави от региона.
За информация на любителите на борбата ще бъдат възстановени и тези в село Троян в началото на септември месец.
На турнира по плажна борба в Шкорпиловци, който ще се състои на 13 август, ще замине клубът на Симеоновград с най-добрите състезатели за тази година. Надеждите на треньора Росен Бонев са и тази година състезателите да донесат златни медали.
Инициатори на мероприятието бяха кметицата на селото Неделка Симеонова и Росен Бонев – председател на клуба по борба и председател на Тракийското дружество в Симеоновград.
Заслуги за събитието има и кмета на общината Милена Рангелова, която възстанови борбите, който не се провеждаха през изминалите две години.

борби Ивайло Димитров и Георги Средков

Милена Митева
От Милена Митева август 15, 2016 13:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 518 661 преглеждания