Над 3 кг контрабандни накити задържаха на „Капитан Андреево“

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 24, 2019 09:01

Над 3 кг контрабандни накити задържаха на „Капитан Андреево“

Акценти

  • При пренасяне през границата, която е външна на ЕС, нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.

Свързани публикации

За два опита за контрабанда на над 3 кг златни и сребърни бижута предотвратени от митническите служители на Териториална дирекция (ТД) Южна морска“, съобщават от Агенция „Митници“.

Това е станало на 16 юли, на трасе „входящи автомобили и автобуси“ на митнически пункт (МП) Капитан Андреево“. Там е пристигнал автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния. Той е бил отделен за щателна митническа проверка, при която на последните седалки, в пътна чанта, са открити 15 пакета със 774 изделия от жълт и бял метал – пръстени, медальони, гривни, синджири и обици. Според експертизата на вещото лице една част от откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 109.38 грама.

Другите са от сребро с висока бижутерска проба 925, с общо тегло 2754.8 грама. Установено е, че накитите са собственост на един от пътниците, турски гражданин.

Контрабандно пренасяните 3351.38 грама златни и сребърни накити на обща стойност близо 54 000 лева са иззети с протоколи и подлежат на отнемане в полза на държавата. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Ден преди това, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, митническите служители открили в дамската чанта на финландска гражданка, полиетиленови пликове с 487,20 грама златни накити и монети от 22 и 14-каратово злато.

От ТД „Южна морска“ напомнят, че при пренасяне през границата на страната, която е външна на ЕС, нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.

Около нова година на този пункт бяха конфискувани 2,5 кт. златни изделия.

Снимка: Агенция „Митници“

455950cookie-checkНад 3 кг контрабандни накити задържаха на „Капитан Андреево“
Сакар нюз
От Сакар нюз юли 24, 2019 09:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.