Над 3 кг контрабандни накити задържаха на „Капитан Андреево“

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 24, 2019 09:01

Над 3 кг контрабандни накити задържаха на „Капитан Андреево“

Акценти

  • При пренасяне през границата, която е външна на ЕС, нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.

Свързани публикации

За два опита за контрабанда на над 3 кг златни и сребърни бижута предотвратени от митническите служители на Териториална дирекция (ТД) Южна морска“, съобщават от Агенция „Митници“.

Това е станало на 16 юли, на трасе „входящи автомобили и автобуси“ на митнически пункт (МП) Капитан Андреево“. Там е пристигнал автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния. Той е бил отделен за щателна митническа проверка, при която на последните седалки, в пътна чанта, са открити 15 пакета със 774 изделия от жълт и бял метал – пръстени, медальони, гривни, синджири и обици. Според експертизата на вещото лице една част от откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 109.38 грама.

Другите са от сребро с висока бижутерска проба 925, с общо тегло 2754.8 грама. Установено е, че накитите са собственост на един от пътниците, турски гражданин.

Контрабандно пренасяните 3351.38 грама златни и сребърни накити на обща стойност близо 54 000 лева са иззети с протоколи и подлежат на отнемане в полза на държавата. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Ден преди това, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, митническите служители открили в дамската чанта на финландска гражданка, полиетиленови пликове с 487,20 грама златни накити и монети от 22 и 14-каратово злато.

От ТД „Южна морска“ напомнят, че при пренасяне през границата на страната, която е външна на ЕС, нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.

Около нова година на този пункт бяха конфискувани 2,5 кт. златни изделия.

Снимка: Агенция „Митници“

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 24, 2019 09:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.