Над 20 отбора създадоха „Арт проект – мартеница“

Милена Митева
От Милена Митева март 4, 2019 14:36

Над 20 отбора създадоха  „Арт проект – мартеница“

С помощта на конци, камък, дърво, мъниста, вълна, хартия, творци създадоха „Арт проект – мартеница“.
В него участваха 22 ученически отбора от община Харманли През февруари всеки един от тях създаде свой експонат, чрез които представи вижданията си за настъпващата Баба Марта. В последния ден на месеца творбите им бяха изложени в Културния център. Тук отборите представиха разработката си пред публиката и журито. То бе в състав: проф. Цонка Каснакова – историк, етнограф и директор на Исторически музей в Харманли, Мая Христова – изявен харманлийски художник и педагог, Тамер Халил – скулптор и създател на забележителни композиции, сред които е Бай Ганьо и Алеко, ръководител на няколко школи за изкуство.
След като бяха разгледани и оценени, стана ясно, че най-добре представилия се отбор е на ученици от ОУ „Иван Вазов“. Той получи като награда принтер за снимки. Отборите, заели второ и трето място, са от ОУ „Св. Кирил и Методий“, село Иваново, и ПГЕТ „Захари Стоянов“, Харманли. Те получиха блутут тонколони.
С поощрителни награди си тръгнаха възпитаниците на НУ „Алеко Константинов“, ЦСОП „П. Р. Славейков“, СУ „Неофит Рилски“ и НУ “Отец Паисий.
Всички участници бяха поздравени и наградени от кмета на община Харманли Мария Киркова, която сподели, че е впечатлена от възможностите на децата. Тя им пожела здраве, късмет и да бъдат все така креативни.
В събитието взеха участие и възпитани на ДГ “Ален мак“. Те представиха фолклорен обичай „Седянка“.
В края на събитието всички присъстващите се почерпиха с празнична торта, декорирана с класическите първомартенски образи.
Пред сградата на Културния център бе поставена и символична украса за 1 март – Пижо и Пенда, седнали на дървена пейка, до която минувачите имаха възможност да запечатат спомени.
Част от украсата на града бе изработена от децата, взели участие в „Първомартенска сръчкомания“.

От 26 до 28 февруари в читалищната библиотека, намираща се в Културен център, посетителите имаха възможност да изработват мартеници с осигурени материали.
„Поканихме хора от различни поколения да дойдат в библиотеката и да си направят мартенички. Събрахме се много приятна, усмихната и творчески настроена компания“, сподели Таня Петрова, която е библиотекар и организатор на инициативата.
„Имаше жени, които плетоха на една кука мартенички и ги вързаха на децата и по- младите. Други вложиха въображение и сътвориха от наличните материали най-различни мартеници. Всичко това бе на фона на приятна музика. Хората разговаряха, изработваха мартеници и обменяха идеи.
През това време читателите, които идваха, получаваха от нас и мартенички“, допълни Петрова и пожела на всички честита, усмихната и носеща здраве Баба Марта!

Милена Митева
От Милена Митева март 4, 2019 14:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама