Над 10 проекта с европейски пари са реализирани в община Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 6, 2017 08:06

Над 10 проекта с европейски пари са реализирани в община Харманли

Община Харманли е една от трите общини, в която се проведе комуникационна инициатива относно предстоящото председателство на Съвета на ЕС.
Темата на дискусията бе „Членството на България в Европейския съюз – осезаемо за всеки”. Тя бе водена от областния управител Станислав Дечев. Той изтъкна ползите за страната ни от предстоящото председателство на Съвета на ЕС и основните приоритети, по които ще се работи през този период.
Кметът на Харманли, Мария Киркова изброи проектите, реализирани с европейски средства в общината през последните 10 години на активно членство на страната в Европейския съюз:
Със средства по програма “Европейско териториално сътрудничество Гърция-България” е изцяло ремонтиран и пътят от разклона на главен път Е80 до село Поляново. Реконструирана е улична отсечка в с. Българин.
С европейски средства в Харманли е проектирана и изградена изцяло нова сграда, в която днес се помещава Центърът за настаняване от семеен тип. С втори проект вече по Оперативна програма за развитие на човешките ресурси са отпуснати средства за устойчиво функциониране на социалното заведение, обучен и квалифициран е персоналът, закупени са консумативи за процеса на работа.
„Харманли в песни и багри“ е проект, който общината реализира по Оперативна програма “Регионално развитие”. По него са асфалтирани алеи в градския парк, закупена е озвучителна техника, изградена е лятна сцена.
По програмата “Трансгранично сътрудничество Гърция – България “ е финансиран проект „Виа Диагоналис – Българският Стоунхендж“, в рамките на който са извършени археологически разкопки в региона, а читалището в село Изворово е частично ремонтирано.
Подобни ремонтни дейности са извършени с европейски средства и в Исторически музей – Харманли. Община Харманли подготви проектно предложение по Програмата за селските райони, в което е заложен цялостен ремонт на фасадата на културната институция заедно с облагородяване на пространството около нея и изграждане на вентилационна система за съхранение на експонатите.
С около 1 милион лева е реализиран проект за прилагане на мерки за енергийна ефективност на сградата на ОУ „Иван Вазов“.
Разрушената сграда в местността Дефилето, известна още като Гребната база, също е ремонтирана с евросредства. В рамките на същия проект е изградена и екопътека в защитената територия, поставени са беседки и пейки. Наводнението през 2012 година обаче нанася поражения на спомената сграда, затова най-вероятно тя ще бъде обект на последващ проект за финансиране.
По програма “Европейско териториално сътрудничество България – Гърция” е закупена техника за болницата в Харманли, проведени са обучения и безплатни прегледи за населението.
Договор за втори проект вече е подписан и в него се предвижда закупуване на съвременна апаратура за отделенията в МБАЛ Харманли и обучения на лекарски кадри за сумата от над половин милион лева.
С 425 000 лева по програма „Региони в растеж“ ще бъде реновирана сградата на бивша детска градина за дейността на „Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства „Надежда“.
По Програмата “Развитие на селските райони” с близо 400 000 лева са изградени три наблюдателни кули за пожари, с предупредителен характер, в покрайнините на три населени места в общината – Дрипчево, На-дежден и Черна Могила. По същата линия, в пострадалото от наводненията село Бисер е подобрена системата за водоснабдяване и е изградена система за събиране и отвеждане на отпадъчните води и пречиствателна станция за отпадни води – на ниво първи етап.
По линия на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” е създадено звено за услуги в домашна среда или Помощ в дома, предоставена е грижа в семейна среда на хора с трайни увреждания или тежко болни самотни хора чрез осигуряване на заетост на безработни лица като лични асистенти.
„Осигуряване на топъл обяд в община Харманли“ е проектът, за който кметът на общината бе поканена да изнесе доклад като пример при реализиране на услугата за социално слабите потребители пред представители на Европейската комисия”.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 6, 2017 08:06
Напиши коментар

2 Коментара

  1. браво! ноември 6, 20:49

    средно 10 проекта по МИНИМУМ 400 000=4 милиона? Със златни павета трябваше да е Харманли,ако лапане пада…ма дано се разгадае щуробаджанащината!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама