Наближава крайният срок за отчитане на дейността на билкозаготвителни пунктове

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 8, 2018 12:11

Наближава крайният срок за отчитане на дейността на билкозаготвителни пунктове

Акценти

  • Билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкциониране.

Свързани публикации

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)– Хасково информира всички отговорници на билкозаготвителни пунктове, че трябва да се отчетат при тях. Съгласно Закона за лечебните растения, трябва да представят в инспекцията до 20 януари 2018 г. обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2017 г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности.

На територията на РИОСВ – Хасково функционират 12 пункта за изкупуване на билки – в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, с. Константиново, общ. Симеоновград и пет в Любимец. Подадените в Екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните  години показват, че в региона се събират най- много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула и липа.

Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

В съобщението от РИОСВ се напомня, че билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкциониране. Предвиждат глоби за физически лица от 100 до 1 000 лева, а за юридическите – имуществени санкции от 300 до 2 500 лева. Миналата година поради неподадена своевременно информация са санкционирани 4 билкозаготвителни пункта.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 8, 2018 12:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.