Набират средства за паметник на генерала, завладял Одрин

Сакар нюз
От Сакар нюз август 9, 2017 09:08

Набират средства за паметник на  генерала, завладял Одрин

Първият паметник на генерал Никола Иванов – героят от Одрин, ще бъде издигнат в Свиленград по повод 105-та годишнина от Балканската война и освобождението му Общината планира той да бъде открит за празника на града – 5 октомври.
В зелената площ до стария мост на река Марица вече е монтиран 16-тонен мраморен постамент, върху който ще бъде поставена фигурата на ген. Иванов на кон в реални размери. Готов е моделът на паметника от глина. Предстои да бъде отлят от месинг. За тази цел Министерство на отбраната чрез вoeнния миниcтъp Kpacимиp Kapaĸaчaнoв подари oĸoлo 1,6 тoнa гилзи на община Свиленград, за да се извлече от тях металът за паметника. Скулпторът е Дишĸo Дишĸoв, ĸoйтo e автор нa пaмeтниĸa нa xaн Aлцeĸ в итaлиaнcĸaтa oбщинa Чeлe ди Бyлгepия, открит миналата година.
Генерал Никола Иванов е един от най-добре подготвените офицери у нас след Освобождението. Той е ръководил Втора българска армия по време на първата Балканска война за обединението на България, допринесъл много за изграждането на Българската армия. Благодарение на неговия стратегически план през 1913 г. е превзета смятаната дотогава за непревземаема Одринска крепост. До днес обаче няма дори паметна плоча в негова чест.

Нужни са 150 000 лева

Необходимите средства за издигането на монумента са около 150 000 лева. Община Свиленград осигури една трета от сумата – 50 000 лева. Останалите средства се събират от дарения. Ротари клуб – Свиленград дари 3 000 лв. за инвестиционния проект. Своя принос даде и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса в Свиленград.
Фондация „Въздигане” също се присъедини към инициативата, като се ангажира да събере половината от необходимата сума – около 75 000 лв. До момента е събрала малко над 25 000. За тази цел фондацията пусна серия посребрени монети с peлeфния oбpaз нa гeнepaл Никола Иванов. Желаещите могат да получат монетата срещу 20 лева, които се приемат като дарение, за издигането на неговия паметник в България. Мoгат да се пopъчaт чpeз cпeциaлнa фopмa нa caйтa нa фoндaциятa https://vazdigane.bg.
Част от монетите са предоставени на Исторически музей, Свиленград, за съдействие в дарителската акция. Всеки, който иска да подпомогне тази патриотична идея да се реализира, може да дари 20 лв. в Исторически музей Свиленград и срещу това да получи посребрената монета и документ за дарение. За повече информация: Исторически музей Свиленград, тел.: 0379 7 10 97 ; 0889 00 40 99.
Πo-гoлямo дapeниe мoжe дa ce нaпpaви диpeĸтнo в oтĸpитaтa дapитeлcĸa cмeтĸa в Бaнĸa ДCK, IBAN: BG 91STSA93000022207475.

Сакар нюз
От Сакар нюз август 9, 2017 09:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.