На Тодоровден в Тополовград – много хора, коне, каруци, магарета и вятър

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 18, 2020 09:38

На Тодоровден в Тополовград – много хора, коне, каруци, магарета и вятър

Божидар Атанасов спечели първото място и голямата награда в конската кушия на Тодоровден в Тополовград. На Конския Великден отново много хора се събраха на хълма „Света Петка“, на изток от града, за да станат участници в поредния празник и тази година. Организаторите от oбщина Тополовград, читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ и инициативния комитет „Тодоровци – Тодор Узунов“ се бяха постарали всичко да мине благополучно и добре организирано. За участниците в кушията бяха осигурени застраховки, каски и отличителни жилетки. На място бяха хората от МВР, болницата, пожарната, фирма „Караиванови комерсиал“, ветеринарен специалист, озвучители, подвижна „Скара – бира“.
В началото водещият Ангел Крумов запозна присъстващите с историята на Свети Теодор и празника, а поздравление към всички участници и зрители отправи зам.-кметът на общината Антоанета Палазова.
Въпреки силният вятър празникът протече много добре. В кушията и различните състезания и атракции се включиха 9 коня и ездачите им, 23 каруци и 4 магарета, водени от собствениците им. След традиционното „захранване“ на конете, кушията се проведе в три манша, два полуфинала и финал. Първи стана Божидар Атанасов, а след него се наредиха Росен Костов, Пеньо Михайлов и Александър Стоилов със своите коне. В надпреварата участваха и два коня от с. Студена, Свиленградско.
Тази година нямаше елитни състезателни коне, а тези, които участваха, бяха обикновени впрегатни коне, без опит в такива състезание, което доведе до доста комични моменти в надпреварата.
Между отделните етапи се проведоха други състезания и атракции като дефилиране на каруците и избор на най-хубавата от тях, конкурс за най-нагизден кон, спечелен от коня на Данчо Костов, скоростна отсечка за коне и каруци, бързо товарене и разтоварване на дърва на и от каруца, майсторско управление на каруца, викторина с въпроси към ездачите.
Освен наградите за победителите организаторите бяха осигурили и поощрителни награди за участие на всички участници в състезанията.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 18, 2020 09:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.