На Орешанското „Ганково“ кафене

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 4, 2019 15:00

На Орешанското  „Ганково“ кафене

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #29/158, 2-8 август 2019 г.

Свързани публикации

Много популярен в с. Орешник е един кафе-магазин, малко под центъра на селото. Той е известен като заведението на Иван и Милка и там се събират много хора. Това са почти едни и същи местни жители, които всеки ден, най-вече сутрин, излизат да пазаруват. След като свършат домашната работа, те сядат на кафе или чай и бистрят селските, общинските и държавните политика и живот. Това сега, преди местните, е много актуална тема – кои ще са кандидатите, кой за кого предпочита да гласува, какво е /не/ направено в селото и други подобни.
Основите разговори са и за децата и внуците, за това, кой се обажда по-често и дали от България или някоя друга, по-далечна или по-близка чужда по-уредена държава. Теми много и това се повтаря всеки ден. Не си омръзват тези хора и това е един своеобразен отдушник в живота им, без който явно вече не могат.
Такива заведения има почти във всяко село, като и темите на разговорите са почти еднакви, със съответните местни нюанси. Ако използваме гениалния Дядо Вазов и великия му роман „Под игото“ и перифразираме, можем да оприличим заведенията, като това в Орешник, като едни своеобразни „Ганкови“ кафенета по места.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 4, 2019 15:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.