На Коледа свещеници се молят за медицинските сестри в Либия

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 28, 2006 18:09

На Коледа свещеници се молят за медицинските сестри в Либия

Акценти

  • Харманлийски НОВИНИ, бр.52/203, 28 декември 2006 - 11 януари 2007г

Свързани публикации

Красимира Димитрова

Харманлийски свещеници на връх християнския празник се молиха за живота и здравето на осъдените български медицински сестри в Либия. Това стана на 25 декември – Рождество Христово, когато от 9,00 часа бе отслужена празничната Света литургия в храм „Св. Иван Рилски“ – за здраве, благоденствие и просперитет на жителите на град Харманли. Тя бе водена от отците Атанасий и Георги.
В началото на литургията двамата духовници дадоха причастие за 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които завършват на 24 декември – Бъдни вечер. Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.
Двамата отци се молеха за здравето и спасението на осъдените български медицински сестри в Либия. Съпричастни с молитвата им бяха и всички миряни, дошли да запалят свещ на Рождество Христово. На равно с това се пяха и песни по време на литургията за здраве на целокупния български народ.
На втория ден на Коледа 26 декември, също бе отслужена литургия за събора на Пресвета Богородица. Този празник е естествено продължение на Коледа, но се вписва в цикъла Богородични празници. Посветен на Дева Мария, защото както зачеването, така и раждането на Божия син е станало по чудесен начин. В църквата се отбелязва с богослужение, при което се възхвалява Божията майка.

На третия ден от Коледа също се проведе причастие, защото бе Стефановден. С този празник фактически завършват коледните празници. За него хората казват, че „затваря кръга“ на старата година.

Светата литургия е център на православното богослужение. Тя е спомен за Тайната вечеря на Господа Иисуса Христа с апостолите, станала преди кръстните Му страдания, спомен е и за изкупителната Му смърт. Литургията символично изобразява по-важните моменти от земния живот на Господа. Тя е нашето безкръвно жертвоприношение. През време на св. литургия, при приемане на св. причастие, под вид на хляб и вино, ние приемаме тялото и кръвта Христови, чрез които осъществяваме напълно и действително общението си с Бога.
Рождество е най-любимият, най-красивият и най-чаканият празник за всички християни, защото на този ден Бог праща на земята единородният си син – Иисус Христос.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 28, 2006 18:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.