На кафе с “посланика” на Тополовград в Лодз – Полша – Крум Крумов

Иван Кукучев
От Иван Кукучев септември 13, 2017 11:00

На кафе с “посланика” на Тополовград в Лодз – Полша – Крум Крумов

Крум Ангелов Крумов е роден през 1981 г. в Тополовград. След завършване на основното си образование учи в Спортното училище в Хасково. Завършва Славянска филология, с основен език полски, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. След дипломната му квалификация е в гр. Лодз – Полша. Дипломната му работа е за България. Сега е докторант в СУ. Семеен, с едно дете. Владее полски, английски и руски езици.

„Смелостта е устойчивост срещу страха, владеене на страха, а не отсъствие на страх.”
Марк Твен

Радостен за мен е фактът че роденият и израснал в Тополовград герой на този очерк, който носи важното за българската история име Крум, представя родния си град и България в 700 000-хилядния полския град Лодз, където живее вече 10 години със семейството си. Чрез него, нашият съгражданин, и семейството му сега много хора в Лодз знаят за Тополовград и България.
Сега ми се иска ние, жителите на Тополовград и общината, да разберем за това, което е постигнал Крум.
Първото негово пътуване е до „Камино де Сантяго, Камино Франсес”. Това е от френските Пиринеи до нос Финистере в Испания с дължина на прехода от 900 км. Пътуването е през 2011 г., пеша и е доста трудно като преход. Това първо предизвикателство, което преодолява, му дава кураж да продължи напред.
През следващата 2012 г. Крум изминава разстояние от 2 000 км от Лодз до Рим с велосипед. През 2016 г., пак с велосипед тръгва от родния Тополовград за Света гора на полуостров Атон, специално до българския манастир, като дължината на този му преход е 600 км. Крум има една максима: „Оставям пътя да ме води”. През настоящата 2017 г. обикаля с колело Исландия с преход от 1 400 км. за 14 дни. Навсякъде посланикът на Тополовград в Лодз е посрещан радушно и с много почести. Навсякъде, където спре научават за България и Тополовград. В Исландия, в столицата Рейкявик, той много радушно е приет да гостува на български семейства живеещи там. За това пътуване младият тополовградчанин споделя, че то е било най-трудното от всички досега. Там е студено, липсват крайпътни заслони, духа силен вятър и изобщо е било по-трудно от всичко, което е изпитал в другите си пътувания. Освен това, той на практика е първият българин, осъществил такова пътуване в Исландия. За малко прекъснахме разговора, трябваше да разбера кое го мотивира да пътува с колело или пеша, да пресича границите, да се запознава с нови хора, с други нрави, обичаи, традиции и религии. Отговорът беше твърде кратък: „Да стана по-силен психически и физически и винаги да поддържам свежи отношения с новите си приятели”.
Любимите занимания на Крум са бягане, триатлон, плуване, колоездене и др. Има завършени няколко триатлона от веригата IRON MAN /Железен човек/, два триатона от CHALLENOE Famili. Голямата му мечта е да участва в световното първенство IRON MAN на Хаваите.
Основното му занимание е преводаческата дейност. Без никаква трудност превежда книги с поезия и проза от полски на български език и обратно. Две години е бил кореспондент на БНР за Полша, водещ на културно предаване. Той и съпругата му Камелия са организирали и финансирали първия Български фестивал и дните на България в град Лодз. Той е осъществен съвместно с Българския културен институт във Варшава. В дните на тази международна проява гостуват пианистът Людмил Ангелов, писателката Теодора Димова /дъщеря на големия ни писател Димитър Димов, автор на романа „Тютюн”/.
Крум е превел от полски на български книга на писателката Йоанна Батор от 524 страници, лауреат на литературната награда „Нике”, участвал е в представянето на творчеството на Анжел Вагенщайн в Българския културен център в Полша.
Като председател на фондацията по организирането на фестивала в Лодз той е поканен на тържествен обяд заедно с президентите на България и Полша по това време – Плевнелиев и Комаровски, на който присъстват именити българи от сферата на културата, живеещи в Полша. В разговора ни Крум сподели и плановете си за бъдещи пътувания, за които той и сега се подготвя. С колело да стигне до Рилския манастир и от там до Камино де Сантяго, над 4 000 км. От Мадара до прародината на прабългарите в степите на Азия в пределите на Руската федерация.
Да завърши едно от най-трудните състезания с колело, обиколката на Ирландия от 2 150 км за 132 часа. Той сам разбира, че това може да се случи, само като следствие от една системна и търпелива подготовка за каляване на физиката и психиката му.
Когато разговаряхме с Крум за това, което е правил досега, и това, което смята занапред, ми направи впечатление, че съпругата му с прекрасното име Камелия се радваше сякаш повече от него. Тя е завършила УНСС в София, а в момента учи в Англия по специалност „Висше управление на международни фирми”. Също като съпруга си, владее полски, английски и руски езици. Винаги е до него, подкрепя го и се радва на успехите му. Успях да разменя и няколко думи със сина им Александър – на 3.5 години. Може свободно да изрече едно сложно изречение на полски и после без проблем да го преведе на български. Той върви по пътя на баща си и нека бог му сочи посоката.
Уважаеми читатели, дано да съм успял да ви запозная, поне донякъде, със сина на уважаваните наши съграждани Таня и Ангел Крумови, имащи щастието да отгледат и възпитат такъв българин като Крум Крумов. Ние можем с гордост да го считаме за посланик на Тополовград в  Лодз, Полша. Желаем му да е жив и здрав и да се радва на успехите, и най-вече на семейството си.

От подготвяната за печат пета книга на Иван Кукучев

Иван Кукучев
От Иван Кукучев септември 13, 2017 11:00
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Atif Mutlu септември 14, 12:12

    proçetoh statiyata na İvan Kukuçev za Krum Krumov za edin dıh za smeliya bezstraşen svej mladej,koyto zaveştava golyamo bıdeşte kakto v mejdunaroden taka iv oteçestven maştap.Toy slavi ne sebesi, toy slavi rodinatasi bıdete s nego do negoi ponego.BIDİ JİV İ ZDRAV İDANİ RADVAŞ S PO GOLEMİ DOSTOYNİ ZA TEB ZA SEMEİSTVOTO i za BLGARİYA USPEHİ na dobır pıt.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.