На кафе с “посланика” на Тополовград в Лодз – Полша – Крум Крумов

Иван Кукучев
От Иван Кукучев септември 13, 2017 11:00

На кафе с “посланика” на Тополовград в Лодз – Полша – Крум Крумов

Крум Ангелов Крумов е роден през 1981 г. в Тополовград. След завършване на основното си образование учи в Спортното училище в Хасково. Завършва Славянска филология, с основен език полски, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. След дипломната му квалификация е в гр. Лодз – Полша. Дипломната му работа е за България. Сега е докторант в СУ. Семеен, с едно дете. Владее полски, английски и руски езици.

„Смелостта е устойчивост срещу страха, владеене на страха, а не отсъствие на страх.”
Марк Твен

Радостен за мен е фактът че роденият и израснал в Тополовград герой на този очерк, който носи важното за българската история име Крум, представя родния си град и България в 700 000-хилядния полския град Лодз, където живее вече 10 години със семейството си. Чрез него, нашият съгражданин, и семейството му сега много хора в Лодз знаят за Тополовград и България.
Сега ми се иска ние, жителите на Тополовград и общината, да разберем за това, което е постигнал Крум.
Първото негово пътуване е до „Камино де Сантяго, Камино Франсес”. Това е от френските Пиринеи до нос Финистере в Испания с дължина на прехода от 900 км. Пътуването е през 2011 г., пеша и е доста трудно като преход. Това първо предизвикателство, което преодолява, му дава кураж да продължи напред.
През следващата 2012 г. Крум изминава разстояние от 2 000 км от Лодз до Рим с велосипед. През 2016 г., пак с велосипед тръгва от родния Тополовград за Света гора на полуостров Атон, специално до българския манастир, като дължината на този му преход е 600 км. Крум има една максима: „Оставям пътя да ме води”. През настоящата 2017 г. обикаля с колело Исландия с преход от 1 400 км. за 14 дни. Навсякъде посланикът на Тополовград в Лодз е посрещан радушно и с много почести. Навсякъде, където спре научават за България и Тополовград. В Исландия, в столицата Рейкявик, той много радушно е приет да гостува на български семейства живеещи там. За това пътуване младият тополовградчанин споделя, че то е било най-трудното от всички досега. Там е студено, липсват крайпътни заслони, духа силен вятър и изобщо е било по-трудно от всичко, което е изпитал в другите си пътувания. Освен това, той на практика е първият българин, осъществил такова пътуване в Исландия. За малко прекъснахме разговора, трябваше да разбера кое го мотивира да пътува с колело или пеша, да пресича границите, да се запознава с нови хора, с други нрави, обичаи, традиции и религии. Отговорът беше твърде кратък: „Да стана по-силен психически и физически и винаги да поддържам свежи отношения с новите си приятели”.
Любимите занимания на Крум са бягане, триатлон, плуване, колоездене и др. Има завършени няколко триатлона от веригата IRON MAN /Железен човек/, два триатона от CHALLENOE Famili. Голямата му мечта е да участва в световното първенство IRON MAN на Хаваите.
Основното му занимание е преводаческата дейност. Без никаква трудност превежда книги с поезия и проза от полски на български език и обратно. Две години е бил кореспондент на БНР за Полша, водещ на културно предаване. Той и съпругата му Камелия са организирали и финансирали първия Български фестивал и дните на България в град Лодз. Той е осъществен съвместно с Българския културен институт във Варшава. В дните на тази международна проява гостуват пианистът Людмил Ангелов, писателката Теодора Димова /дъщеря на големия ни писател Димитър Димов, автор на романа „Тютюн”/.
Крум е превел от полски на български книга на писателката Йоанна Батор от 524 страници, лауреат на литературната награда „Нике”, участвал е в представянето на творчеството на Анжел Вагенщайн в Българския културен център в Полша.
Като председател на фондацията по организирането на фестивала в Лодз той е поканен на тържествен обяд заедно с президентите на България и Полша по това време – Плевнелиев и Комаровски, на който присъстват именити българи от сферата на културата, живеещи в Полша. В разговора ни Крум сподели и плановете си за бъдещи пътувания, за които той и сега се подготвя. С колело да стигне до Рилския манастир и от там до Камино де Сантяго, над 4 000 км. От Мадара до прародината на прабългарите в степите на Азия в пределите на Руската федерация.
Да завърши едно от най-трудните състезания с колело, обиколката на Ирландия от 2 150 км за 132 часа. Той сам разбира, че това може да се случи, само като следствие от една системна и търпелива подготовка за каляване на физиката и психиката му.
Когато разговаряхме с Крум за това, което е правил досега, и това, което смята занапред, ми направи впечатление, че съпругата му с прекрасното име Камелия се радваше сякаш повече от него. Тя е завършила УНСС в София, а в момента учи в Англия по специалност „Висше управление на международни фирми”. Също като съпруга си, владее полски, английски и руски езици. Винаги е до него, подкрепя го и се радва на успехите му. Успях да разменя и няколко думи със сина им Александър – на 3.5 години. Може свободно да изрече едно сложно изречение на полски и после без проблем да го преведе на български. Той върви по пътя на баща си и нека бог му сочи посоката.
Уважаеми читатели, дано да съм успял да ви запозная, поне донякъде, със сина на уважаваните наши съграждани Таня и Ангел Крумови, имащи щастието да отгледат и възпитат такъв българин като Крум Крумов. Ние можем с гордост да го считаме за посланик на Тополовград в  Лодз, Полша. Желаем му да е жив и здрав и да се радва на успехите, и най-вече на семейството си.

От подготвяната за печат пета книга на Иван Кукучев

Иван Кукучев
От Иван Кукучев септември 13, 2017 11:00
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Atif Mutlu септември 14, 12:12

    proçetoh statiyata na İvan Kukuçev za Krum Krumov za edin dıh za smeliya bezstraşen svej mladej,koyto zaveştava golyamo bıdeşte kakto v mejdunaroden taka iv oteçestven maştap.Toy slavi ne sebesi, toy slavi rodinatasi bıdete s nego do negoi ponego.BIDİ JİV İ ZDRAV İDANİ RADVAŞ S PO GOLEMİ DOSTOYNİ ZA TEB ZA SEMEİSTVOTO i za BLGARİYA USPEHİ na dobır pıt.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.