На кафе с момчето на Тополовград – Георги Киряков

Иван Кукучев
От Иван Кукучев октомври 15, 2016 22:18

На кафе с момчето на Тополовград – Георги Киряков

Георги Андонов Киряков е роден на 24 декември 1985 г. в Тополовград. Средното си образование завършва в родния си град с отличен успех. Още същата година е приет за редовен студент във ВТУ Св.Св. Кирил и Методий”, специалност „География”. До ІІІ курс учи в редовната форма на обучение до нещастния случай с него през м. март 2007 г. По-късно с дистанционно обучение завършва бакалавърска степен и защитава магистратурата си. Владее руски език и за собствено ползване английски. Неговата основна теза за живота е, че: „С отношението си към живота трябва да ценим истинските неща – тези, заради които си заслужава човек да живее.”
Няколко дни след телевизионното предаване на Наталия Симеонова: „Предай нататък” от София ми се обади проф. д-р на философските науки Христо Карагьозов /вече покойник/ и ми каза развълнувано:

„Иване, ти не оставай безучастен, пиши за това момче

и обърни по-голямо внимание на човека до него, за най-изстрадалия, за баща му.” Дълго време след това не можах да набера кураж да се срещнем с Георги, вълнувах се много, защото това нямаше да бъде обикновена и традиционна среща, както много от другите, които бях провел до тогава с най различни хора. И ето ме най-после, по изричното настояване на Красимира Ятакчиева – началник отдел ХСД в общината, на посещение в отдела. Посрещат ме усмихнати – тя и Гошо. Първите ми впечатления бяха, че в отдела по-възрастните служители приемат Георги като син, а тези на неговата възраст и по-младите като брат, приятел и другар. И никакъв намек за съжаление, а подкрепа и равенство в задълженията и трудностите в работата. А развълнуваната госпожа Ятакчиева каза следното за него: ”Георги е прекрасно момче. Интелигентен, умен , красив и добре образован.

Удивлява ни неговата силна воля и след нещастието, което го сполетя.

Завърши висшето си образование, занимава се активно със спорт и има завоювани високи спортни успехи от национални и международни спортни прояви за хора с увреждания по канадска борба, вдигане на тежести, лека атлетика, тенис на маса и стрелба.”
Георги започва работа в ОбА – Тополовград, през м. юли 2011 г. Самият той казва: ”Радвам се на прекрасно отношение и внимание от всички колеги. Не чувствам съжаление, а подкрепа и всички ме имат за равен с тях. Господин Кукучев, да знаете как те се радват на моите спортни успехи, дори и повече от мен.”
Георги се превърна и в символ на благотворителността в общината в последните пет, че и повече години. Чрез организираните от ОбА със одобрението и помощта на кмета Божин Божинов и проведените от отдел ХСД под ръководството на госпожа Ятакчиева благотворителни акции бе помогнато на много предимно млади хора и деца от общината да се справят със, или облекчат своите здравословни проблеми. Така бе помогнато на Калин Чинтов, на Ирена Апостолова и много други. Най-мащабната кампания бе свързана именно с Георги – за закупуването на бионик костюма, който от година вече е на негово разположение и благодарение на който той отново можа да се изправи. Изключително отговорна и силна беше тази кампания, тъй като и необходимите средства, които трябваше да се осигурят не бяха никак малко. Всякакви хора с различни възможности се включиха в тази кампания. Насълзих се, когато разбрах, че една пенсионерка е дала за кампанията спестените за дърва за огрев пари. Покойният голям български актьор Велко Кънев е дарил хонорара си на председател на журито на Театралния фестивал.
Могат да се приведат и още много други примери, но значимото тук е, че тази благотворителна проява обедини хората от Тополовград. Децата отделяха от техните левчета за закуски, възрастните хора от пенсиите си. Обществеността промени своето отношение към хората с увреждания, това беше и изпитание, но и удовлетворение за хората от нашата община. Голямо беше и преклонението пред бащата на Гошо – Андон Киряков, който сам положи и полага неимоверни усилия да облекчи ежедневието му. С него, с Андон няколко години играхме в Театъра на комедията към нашето читалище, така че го опознах добре. Това обаче, което чух от Гошо и други хора, е над върха на човешките възможности за неговото възстановяване. Андон работи в „Марица – Изток” и след смяна бърза да се върне, за да помогне на сина си за поредната тренировка. А когато е нощна смяна дядо Ламбо /а преди това дядо Георги, докато е бил жив/ с голяма обич са помагали на любимия внук. След нещастието, още на десетия ден Георги започва да тренира с каквото му падне под ръка, включително и с пълни туби с вода. След изписването в домашна обстановка продължава своите тренировки. Това прави и в Рехабилитационния център в Павел баня. С физическото и финансово участие на баща му в жилището им в стаята на Гошо са монтирани уреди и приспособления, с които да провежда тренировките си. Както казва той:

„Спортът ме измъкна от трудното положение”.

Първото му състезание е през 2009 г. и то е по канадска борба. За него разбира от Интернет. Състезанието се организира в с. Славяново, област Враца. На това състезание Жоро спечелва два сребърни медала – на лява и дясна ръка. Този първи успех му вдъхва сили и увереност да продължи смело напред. Следват редица подобни състезания и в страната и в чужбина. Става два пъти републикански шампион, а през това време върви и с пълен ход кампанията за набиране на средства за желания бионичен костюм. Членове на Пенсионерски клуб от гр. Ловеч, който е на екскурзия из България, минавайки през Тополовград, желаят да се срещнат с Георги Киряков и да помогнат според възможностите си. Срещата е организирана от отдел ХСД и минава много вълнуващо, а възрастните хора от Ловеч дълго ще помнят и разказват на своите внуци за срещата си с нашето момче.
Отношението на хората от нашата община към съдбата на Георги, категорично показа, че добрите хора са много повече от другите. Междувременно неговите успехи в спорта следват един след друг.

Два пъти със своята силна воля за победа печели по канадска борба

и два пъти е награден от Федерацията по този спорт с плакет за най-добър състезател в турнира през 2011 г. От есента на същата година той се ориентира и към спортове от леката атлетика – хвърляне на копие и тласкане на гюлле. Междувременно участва и в състезания по вдигане на тежести и тенис на маса, от които също печели медали. Първото сериозно състезание по вдигане на тежести, в което участва, е в гр. Бургас, организирано от Българска параолимпийска асоциация. През 2011 г. участва в Световно първенство по лека атлетика в Шаржа – Обединени арабски емирства /ОАЕ/, където се класира четвърти на хвърляне на копие и печели бронзов медал от тласкането на гюлле. Георги се радва на личната подкрепа на кмета на общината Божин Божинов, а със средства на общината е закупено копието, с което той тренира.

През 2013 г. на състезания по лека атлетика печели два златни медала

при хвърлянето на копие и тласкането на гюлле. На световното първенство в Холандия печели сребърен при копието и бронзов при гюллето. През 2014 г участва на Европейско първенство в Уелс, където също се представя успешно. В следващата 2015 г. нашето момче участва в две световни състезания. През м. септември в Сочи става четвърти на гюле и трети – бронз, на копие. Същата година се представя добре и в Катар. През 2016 г. участва в първенството в Дубай и печели първо място на копие и трето на гюле. Във втория турнир в Шаржа – ОАЕ, печели злато на копие и сребро на гюле. Той участва и в Европейското първенство в Италия в турнир по спортна стрелба във Варна и тенис на маса в Бургас и Варна, както и на състезания в Ямбол и Сливен, където става първи и на още много други състезания. Гошо просто не спира и не се уморява да печели.
Почетният гражданин на Тополовград е взел съдбата си в своите ръце. Баща му Андон е винаги до него и то още от времето когато Гошо остава сирак на девет години. Майка му сигурно бди над чедото си от небето и се моли, заедно с всички нас за неговото оздравяване. С него се срещнахме като почти непознати, а се разделихме като приятели.
Желая ти пълно оздравяване и висок дух приятелю!

От подготвяната му за печат четвърта книга.

Иван Кукучев
От Иван Кукучев октомври 15, 2016 22:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама