На кафе с момчето, което не си отива – адвокат Митко Краев

Иван Кукучев
От Иван Кукучев октомври 1, 2019 06:12

На кафе с момчето, което не си  отива – адвокат Митко Краев

Величието се проявява в някои хора, но малцина са тези, в които изява намира добродетелта. /Джон Гарднър/
Не ми беше лесно да се срещна и разговарям с адвокат Митко Краев. Много пъти тъкмо разговорът е потръгнал и ето в кантората влизат клиенти, които търсят помощ от адвоката, и така моята работа остава на втори план. Но в един прекрасен ден изкарах късмет, повече от час никой не го бе безпокоил, това време за мен беше достатъчно.
Преди да започна да пиша за този интелигентен човек се сетих за филма „Момчето си отива”. В него за пръв път изгрява звездата на тогава младия български актьор Филип Трифонов. Защо част от биографията на моя герой свързвам с този филм?
Малцина знаят, че след завършването на висшето си образование, той има официално предложение от БАН да започне научна работа в Академията. Но момчето си харесва родния град и се връща в него, защото желаел тази професия. Е, пък и камъкът си тежи на мястото.
Началото на професионалното му израстване започва в Тополовград. Той полага изпит, става член на адвокатската колегия през 1994 г. Много скоро става член на адвокатския съвет на тази организация. Началото е трудно, пред него стоят много въпроси в този важен период от живота му. Той е на 25 г., ще може ли да вдъхне доверие у клиентите, които все повече предпочитат по-възрастните адвокати? Мисли в този ред бушуват в главата му. И първият му клиент е образован, интелигентен човек, избира него, младото момче, да го защитава в имотен спор.
“Това беше тест за моята бъдеща работа”, споделя адвокат Краев.
Решението на съдията е в полза на неговия клиент. След делото пестеливият на похвали съдия колегиално го насърчил с думите: „Много успешно начало”. И така вече 25 години адвокат Краев е в услуга на хората от , и не само. Нито за миг не е преставал да повишава своята квалификация никога не подценява и редовно посещава семинари във връзка с новостите в законодателството „Най- верният и точен критерий е практиката на съдилищата в България и най-вече на Върховния касационен съд, която сверявам за всеки конкретен случай. През тези години работата ми като адвокат е била в помощ на хората, така ще бъде и за напред. Изживявам всичко, което вълнува моя клиент, неговата съдба и място в живота. Смятам, че съм спечелил доверието на хората, които са споделяли много лични моменти от техния живот и тази информация винаги е оставала лично за мен, както изисква етиката и професионализма.
На въпроса ми какви отношения възникват по време и след процеса с отсрещната стана, адвокатът отговори, че това за него е много важно. Той винаги се стреми да използва само юридически аргументи, без да накърнява достойнството на хората. Затова много често хора, които са били от противната страна на процеса, след това го наемат за свой адвокат по други дела.
Така се случи, че по време на разговора ни в кантората влезе възрастен човек и се смути. „Не се притеснявай /посрещна го адвоката/, кажи с какво мога да ти помогна?” Човекът се успокои и разказа за болката си, след което получи подробни обяснения и какви документи са необходими. Понечи да извади пари, но беше прекъснат от адвоката, защото за устна консултация пари не взема.
„Много често в моята работа се налага да работя с възрастни хора, които са съхранили нравствена добродетел и които в сегашния живот са в дефицит. Когато получа признание от тях, това е голяма награда за мен. Не зная как да го кажа, какво чувство изпитвам, когато възрастна баба ме прегръща и ми благодари със сълзи на очите, а тези сълзи са чисти и искрени. На тези хора аз им вярвам и почитам. Той се чувства равен с всички тези хора, с които се познава и с тези, с които не се познава.

Адвокат Краев смята, че правилните и точни слова са дрехата на мисълта, така както счита, че благоприятният изход от едно дело е продукт на честни спорове с отсрещната страна са точни и верни юридически аргументи.

Повече от 20 г. хората от общината го считат за местен омбудсман и търсят помощта му. Адвокат Краев със знанията си и вече не малкия професионален опит, с обичта си към хората се стреми да вбие клин в думите на Иречек, казани на 13 декември 1881 г. относно психиката на българина „да се преследват един друг и да развалят един другиму работата”. Той изпитва истинско задоволство, когато в процеса на работа е успял да помири хората и с това макар и малко да опровергае думите на Иречек. Изповядва веруюто, че „и най-лошата спогодба е по-добра от най-доброто съдебно решение”.
„Човекът, който най-много ми липсва, е баща ми, мир на праха му. Той се радваше по своему на отличните ми оценки, а когато ме приеха да следвам право, те с майка ми бяха истински щастливи. През време на следването ми баща ми не позволи да изпитам никакви материални трудности. Много се вълнуваше през първите години на професията ми на адвокат”.

Адвокат Митко Краев изказва съмнение, относно мисълта на световно известния комедиограф Бранислав Нушич, че мъжът има собствена биография, докато надене брачната халка. Смята, че и след този акт всеки продължава със собствената си биография, съобразявайки се със семейните правила.
Адвокат Краев умее да се радва на малките неща, но голямата радост, голямото щастие е неговото семейство. Съпругата му Таня е от Чирпан, завършила е биология, но заради голямата си обич към децата, тя преминава успешно курс за преквалификация в начална педагогика и работи като учител в началното училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Тополовград. Имат две дъщери. По-голямата дъщеря – Доника, завърши с пълно отличие „маркетинг и мениджмънт“ и като отличник на випуска първа получила дипломата си.
По-малката – Геновева, е отличник на Природо – математическа гимназия в град Стара Загора. В момента е трети курс студентка фармация в Медицински университет – град Варна.
Адвокат Краев и брат му Станчо обработват десетки декари лозя. Станчо е грамаден, корав българин, който има осанка на войвода, а сърце и душа на самарянин.

В началото на тази година – на 19 януари, хората от фамилия Краеви и техни близки отразиха петдесет годишния юбилей на адвокат Митко Краев. На тържеството съпругата му и двете му дъщери решиха приятно да изненадат своя обичан баща.

Бяха поставили на стените на ресторанта снимки и фотоси с подходящи текстове от живота на адвоката, с вълнуващо съдържание. „Аз бях наистина изненадан, разглеждах с голяма радост и изумление и върховна благодарност към съпругата си и двете ми дъщери, но най-важно за родителите е децата им да успеят в живота и да станат добри хора.”
Последните думи адвокатът изрече с видимо вълнение, но бързо успя да се овладее и нашият разговор продължи.
Адвокат Краев е главният организатор на живота на близките си. Накрая на всеки сезон, след прибирането на гроздето, организира екскурзия из страната или в чужбина. На големите християнски празници фамилия Краеви са винаги заедно, празнуват юбилеи, именни и рождени дни, а се събират и без повод. Всичко това се прави, да се посее стръкче радост в душите на всички хора от фамилията. В това трудно за живот време, те делят хубавото и лошото и тяхното присъствие в общите радости и неволи е необходимо както въздуха и светлината.
От приготвената за печат шеста книга на Иван Кукучев

Иван Кукучев
От Иван Кукучев октомври 1, 2019 06:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама