На кафе с главен асистент доктор Петя Славова

Иван Кукучев
От Иван Кукучев август 15, 2016 21:30

На кафе с главен асистент доктор Петя Славова

 

„Литературата е родена от една необходимост на човека,
тя не се е променила.
Вековният дълг на писателя също не се е променил.”
Джон Стайнбек

 

Главен асистент д-р Петя Славова е родена на 13 ноември 1977 г. в Тополовград. С пълно отличие завършва средното си образование в СОУ „Д-р П. Берон” в родния си град. Висшето си образование, специалност „Социология”, завършва през 2000 г. в СУ „Климент Охридски” по същия начин. Защитава дисертация на тема: „Метаморфози на архитектурната професия в България” и получава научната степен „доктор” в Свободния университет на Брюксел, Белгия. Семейна, с две деца. Владее френски, английски и руски езици.

Да се срещнеш, разговаряш и пишеш за такива слънчеви и умни деца на Тополовград е истинско удоволствие, така като стана и разговора ми с нея. Не познавах Петя Славова, за нея стана въпрос в разговор с политолога и журналист в Китай – Тодор Радев – син на известните педагози Дянка и Щерю Радеви. Той ми препоръча да пиша за нея.
Няколко дни по-късно вече бях седнал на кафе в едно от заведенията на Тополовград с нея.

Никак не е лесна работа да разговаряш с доктор – социолог,

обикновено те са водещи в разговорите, но взаимно постигнахме някакъв баланс и разговорът продължи повече от час. Още в началото на разговора Петя не пропусна да спомене с любов първите си учителки Олга Димчева и Пенка Ралева, за грижите и възпитанието на своите родители, едни обикновени хора, силно обичащи своите две дъщери и четирите си внука. Те и сега се грижат за двете съкровища, децата на Петя, тригодишните близнаци Марта и Петър. Не пропусна да спомене с голямо уважение и признателност към учителката си Дора Алтънова, която я е вдъхновила да изучава френския език, за Таня Карапачова, за Калудка Рудева, която учи учениците на труд, упоритост и постоянство.
„Ние сме едно сплотено семейство. За да имам време да се занимавам с научна дейност това го дължа на съпруга си Тодор Голев, който е старши анализатор в центъра за изследване на демокрацията. Първата неправителствена организация в България е създадена през 1990 г.” – казва Петя. Съвсем внимателно насочих разговора за самата нея. След завършване на средното си образование кандидатства в няколко университета и е приета навсякъде, но решава и избира социологията. Успоредно с това учи и завършва пълен курс по френски език със сертификат, еквивалент на езикова гимназия. Явява се и на конкурс в немска компания за маркетингови изследвания. Научните й занимания до тогава дават възможност на асистента Албена Янева да препоръча на Петя да се занимава с научна дейност. Славова се явява на конкурс за получаване на стипендия за подготовка на докторат. За тази цел първо се обучава във франкофонско училище по социални науки в столицата на Румъния – Букурещ, което е под егидата на международната франкофонска организация, на която България става член през 1993 г. по инициатива на президента Жельо Желев. Дипломните работи за завършване на това училище се оценяват от международно научно жури с представители от Франция, Белгия, Швейцария, Канада и др. Нейната работа е оценена от белгийски преподавател, който й дава висока оценка. Поканена е от професор Жан-Мишел дьо Вал

през 2001 г. и заминава за Белгия за подготовка на дисертацията си.

По време на престоя си там спечелва специализация в Франция в национален център за научни изследвания и през 2006 г. защитава дисертацията си пред жури с представители от Швейцария, Франция, Белгия и България, където получава положителна оценка и препоръка за публикация на книга. Книгата става факт през 2009 г. и е публикувана на френски език. След защитата на дисертацията възниква трудната дилема: ”А сега накъде?”. Белгия или България? Тук любовта си казва тежката дума. Любовта към приятеля Тодор и към родината България. Петя Славова остава във България, една година работи в БАН като специалист социолог, след което се явява на конкурс в СУ и от ноември 2007 г. е главен асистент в катедра „Социология“. Успоредно с преподавателската си работа развива и изследователска дейност, като печели проекти, финансирани от европейската комисия, от българо-швейцарската програма за научни изследвания, от Европейския научен съвет и от Националния фонд за научни изследвания.
До сега Петя Славова има над 25 научни публикации в български и международни реферирани списания. Страни от пряка политическа изява, но като социолог е длъжна да следи политическия живот. Много пъти е канена от различни политически партии за участие в политиката но тя дипломатично е отказвала. След защитата на дисертацията си отново печели специализация в чужбина и като гост преподавател е изнасяла лекции във Франция и Шотландия. В момента на спокойствие при родителите си в Тополовград Петя подготвя хабилитационен труд, който е социално-икономическо изследване на случая „ТЕКСИМ” и Георги Найденов или анализ на икономическите реформи по времето на социализма през 60-те години на 20-ти век в България. Обича много сестра си Румяна, която е с пет години по-голяма от нея и работи като прокурор в Окръжна прокуратура в Бургас, а съпругът й е адвокат на свободна практика. С голяма любов говори за своите племеници Елица и Никола.
Уважаеми читатели, дано съм успял да ви запозная добре с още едно наше момиче, израснало и възпитано в родния си град, постигнало високи успехи в научната и професионалната си дейност, с което можем да се гордеем като нейни съграждани.

 

Иван Кукучев
От Иван Кукучев август 15, 2016 21:30
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Иво Пешунов юли 8, 20:23

    Бях студент на д-р Славова в Софийския университет. Много впечатляващ ум, изключително обширни познания и умения за цял живот. Малко е строга, но професионалзмът с е професионализъм.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.