На кафе с доктор Галина Карауланова

Иван Кукучев
От Иван Кукучев ноември 3, 2016 10:58

На кафе с доктор Галина Карауланова

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 23/ 28 октомври- 3 ноември 2016 година

Свързани публикации

Д-р Галина Петкова Карауланова е родена на 5 април 1963 г. в Тополовград. С пълно отличие завършва гимназия в родния си град, след което е приета за студентка в Първия випуск на Тракийския университет в Стара Загора, който завършва през 1987 г. Майка е на едно дете. Владее английски и руски езици. Сега е управител на МБАЛ „Св. Мина” в гр. Пловдив.

Преди да започнем с кафето и разговора на нашата маса се присъединиха едно уважавано семейство в Тополовград – сем. Алтънови.

Г-жа Дора Алтънова е учителка по френски език на много ученици от нашето средно училище. Разбирайки каква е целта на нашата среща, обичаната учителка сподели: „Господин Кукучев, имах честта да преподавам на випуска на Галя, този випуск никога няма да забравя. Не само, че в тези години за мен това беше голямо изпитание като млад преподавател, но и от факта, че сред завършилите от този випуск имаше 36 ученика с пълно отличие. След като двете дами – някогашни учителка и ученичка, си припомниха някои случки от ученическите години, започна и нашият разговор с поредния ми очерков герой, израснал и учил в Тополовград, постигнал високи научни и професионални успехи.

Закалката на младата лекарка започва в родния град.

Тя е на работа като лекар от 15 дни, но болестите не идват по план или по схема, налага се да се бори срещу заразната болест „хранителен взрив” в детската градина в с. Мрамор. Заболяват над 30 деца и 15 учителки и лелки.

Младият специалист д-р Карауланова открива точно причината за заразата и успешно спира разпространението й. Придобиването на опит в професията й продължава в родния град. В този период възниква един от най-големите епидемиологични взривове в страната от трихинелоза. Заразени са повече от 350 човека, в тежка форма се оказват 45 от тях, които са приети за лечение в местната болница, а една малка част постъпват за лечение в Кардиологична клиника в Стара Загора.
Д-р Карауланова си спомня безсънните нощи и упоритата борба срещу редки инфекциозни заболявания като антракс /синя пъпка/, лептоспироза и кримска хеморогична треска. За своите съграждани д-р Карауланова полага неимоверни усилия да бъдат далеч от заразните болести, което е оценено не само от тях, но и от Министерството на здравеопазването от където отпускат средства за закупуване на необходимите лекарства и апаратура за профилактика – тридинолоскоп. Усилията на младата лекарка пред ръководството на болницата и Общинският съвет се увенчават с успех.
Съчетавайки практиката в борбата със заразните болести и добрата си теоретична подготовка, през 1996 година успешно взема изпитите за специалността: „Епидемиология на инфекциозните болести”. Подготовката за този важен и определящ за професията й изпит преминава в Тополовград.

През същата година е назначена на работа в Окръжна болница – Пловдив,

където работи до 1999 г. В началото на реформата в здравеопазването работи като лекар-контрольор в РЗОК в гр. Пловдив. Тя успява да открие първия случай на заразен с HIV вирус болен в окръжната болница в Пловдив на 32 годишен пациент, шофьор на ТИР, който полага усилия да прикрие истинската зараза. Лекуват го от пневмония, но без никакво подобрение. След консултация с д-р Карауланова тя е категорична, че причината за заболяването е именно HIV инфекция. Това предпазва персонала и болните от разпространението на опасната зараза.
През 2005 г. д-р Карауланова основава и работи в първия кабинет за борба срещу Спин по Европейска програма. Започва се масова изследване на всички рискове групи. През 2010 г. е назначена за директор в Дирекция „Профилактика на болестите” в Регионалната здравна инспекция в гр. Пловдив. В тази дирекция като изявен лекар специалист работи до 2015 г.

През същата година е назначена за зам. -управител на болница „Пълмед”

в града под тепетата. В резултат на отличната й работа като специалист и зам. – управител е предложена пред ОбС – Пловдив, за управител на МБАЛ „Св. Мина”. От тримата кандидати тя е избрана с огромно мнозинство – от 43 съветника 39 са гласували „за” нейното избиране.
Започва работа като управител на тази болница на 5 февруари 2016 г. Началото е много трудно и все още е трудно. Тя поема болничното заведение с 3 млн. лв. задължения. Стратегическата й цел е да запази най-старото в Пловдив лечебно заведение. МБАЛ „Св. Мина” разполага със 162 легла и отделения по хирургия, кардиология, детско, ревматология, вътрешно и АГ с поддържаща спешно на 24 часа. В болницата годишно се лекуват над 10 хил. пациенти от Пловдив и областта, като 6% са от други области. В болницата работят високо квалифицирани специалисти, които много често са търсени за консултации от други лечебни заведения и са спасили много човешки животи. Добри думи могат да се кажат и за останалия персонал на МБАЛ-а. За д-р Карауланова ще бъде голям личен и професионален успех, ако успее да запази тази реномирана болница с много богата история. Дано упоритостта и усилията на потомката на бежанци от Одринска Тракия се увенчаят с успех.
Освен специалността и всички останали квалификации

д-р Карауланова завършва много успешно и здравен мениджмънт

в Медицинския университет в гр. Пловдив.
Уважаеми читатели, постарах се да ви запозная с още един отличник на нашата гимназия с успешна професионална й управленска реализация и искрено и желая успех в преодоляване на трудностите в професията и вярвам, че ще се справи.

Иван Кукучев –
от подготвяната му за печат четвърта книга

 

Иван Кукучев
От Иван Кукучев ноември 3, 2016 10:58
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Nik ноември 3, 21:25

    Много изчерпателна информация. Браво за д-р Карауланова.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама