На Илинден в църквата „Свети Илия“ бе пусто и тъжно

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 24, 2020 10:52

На Илинден в църквата „Свети Илия“ бе пусто  и тъжно

Акценти

  • Регионален вестник, # 29/913 година XVII, 24 - 30 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Един от трите храма в Тополовград е наречен на името на „Свети Пророк Илия“.
В деня на храмовия си празник църквата „Свети Пророк Илия“, както и в двора около нея, бе пусто, празно и тъжно. Тя се намира в западната, горната част на сакарския град, като околният квартал също популярно се нарича „Свети Илия“.
Преди двадесетина години по проект и бе правен ремонт, който остана недовършен, поради недостиг на средствата, а други пари така и не се намериха, за да бъде приключен.
Около входната вратичка към двора и храма сега е пълно с боклуци и отпадъци – кенчета, пластмасови бутилки, различни опаковки и ред други неща.
Само тревата бе окосена от живеещ наблизо гражданин.
Отдавна в тази църква няма богослужения, а причината е, че за цялата община има само един действащ свещеник – архимандрит Амвросий. Когато може се включва и архиерейският наместник – ставрофорен свещеноиконом Хаджи Николай Клюнков.
Млади хора от общината няма мераклии за свещеници и това вече се превръща в трагедия, защото без свещенослужители и храмовете са обречени.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 24, 2020 10:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама