На Гергьовден все още спазват традицията

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 11, 2019 09:56

На Гергьовден все още  спазват традицията

Макар и да сме далече от времената, когато почти във всяка селска, а и много градски, къщи е имало овце и кози, и днес се почита традицията на Гергьовден, свързана с ритуалното изпичане на агне.
В днешно време това се прави на малки населени места и от доста по-малко семейства. Прави се не от отгледани в стопанството животни, а със закупени от все по-малко оставащите животновъди из селата.
За семейството на бай Димитър от Планиново това не важи. Специално за празника тази година, с помощта на своите синове Стоян и Христо и внуците Димитър и Христо балканджията си построи и собствена фурна /пещ/ за печене. За отгледаните от него по природосъобразен и екологичен начин агнета идваха да си купуват хора от Ямбол, Бургас, Хасково, Сливен и други по-близки места. Накрая за малко да не остане агне за семейството му.
Макар в тази фамилия да нямаше именик, многобройни гости, роднини и приятели се събраха на празника в дома на бай Димитър. А синовете му с нетърпение и интерес отвориха фурната, от която за първи път извадиха готовата Гергьовденска вкусотия.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 11, 2019 09:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.