На Гергьовден все още спазват традицията

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 11, 2019 09:56

На Гергьовден все още  спазват традицията

Макар и да сме далече от времената, когато почти във всяка селска, а и много градски, къщи е имало овце и кози, и днес се почита традицията на Гергьовден, свързана с ритуалното изпичане на агне.
В днешно време това се прави на малки населени места и от доста по-малко семейства. Прави се не от отгледани в стопанството животни, а със закупени от все по-малко оставащите животновъди из селата.
За семейството на бай Димитър от Планиново това не важи. Специално за празника тази година, с помощта на своите синове Стоян и Христо и внуците Димитър и Христо балканджията си построи и собствена фурна /пещ/ за печене. За отгледаните от него по природосъобразен и екологичен начин агнета идваха да си купуват хора от Ямбол, Бургас, Хасково, Сливен и други по-близки места. Накрая за малко да не остане агне за семейството му.
Макар в тази фамилия да нямаше именик, многобройни гости, роднини и приятели се събраха на празника в дома на бай Димитър. А синовете му с нетърпение и интерес отвориха фурната, от която за първи път извадиха готовата Гергьовденска вкусотия.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 11, 2019 09:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 127 203 преглеждания