На фестивал преди повече от 50 години

Сакар нюз
От Сакар нюз април 14, 2019 08:05

На фестивал преди повече  от 50 години

Николина Гогова

През далечната 1968 година Харманлийският танцов състав бе изпратен да участва в подготовката и откриването на 9-я световен фестивал на младежта и студентите в София.
Бях в 9-ти клас, заминахме 16 момичета и момчета с нашия прекрасен ръководител Атанас Николов. Настаниха ни в класните стаи на един техникум в кв. „Лозенец” на походни легла. Не търсехме други удобства, младостта и радостта ни бяха достатъчни. Всеки ден ни извозваха до стадион „Васил Левски”, където репетирахме усилено и проливахме пот. Организацията беше перфектна, бяхме 1500 тан-цьори от цялата страна. Под звуците на българската народна музика и наставленията на такива изявени хореографи като Кирил Харалампиев, Маргарита Дикова и др., сглобявахме отделните части на различните хора. В почивните дни ни водеха на „Копитото” и „Морените”, където природата ни зареждаше с допълнителна енергия.
В техникума не скучаехме. Там бяха още 7 – 8 състава и всяка вечер имахме безкрайни забави по дългите коридори. По същото време нашият виртуозен акордеонист Ангел Георгиев беше кандидат-студент в София и не пропускаше да ни посвири, а ние да потанцуваме. Бяха незабравими вечери.
Един следобяд нарушихме реда и дисциплината и тихичко отидохме във физкултурния салон. Там бяха струпани строителни материали, но ние намерихме място за сцена и решихме да се изявим като певици. Под диригентството на кака Тони Господинова запяхме „Дели на Вайда думаше”. Песента кънтеше и тъкмо изпяхме „Дели си порти прескочи…” не усетихме кога вратата се отвори и там застана нашият хоеограф Николов. Посочи ни с жест вратата и ние сконфузено се прибрахме. Размина ни се без допълнителни разправии за случилото се, но и ние повече волности не си позволихме.
Така неусетно дойде краят на юли. На репетициите при нас често идваше харманлийският певец Груйчо Дочев, който от години работеше в ансамбъл „Филип Кутев”. Народните танци бяха кулминацията на спектакъла. Играхме сърцато, всеотдайно, и след последните акорди на музиката хилядната публика дълго, дълго ни аплодираше.
Напуснахме стадиона с очи към красиво озареното софийско небе. Прибрахме се в Харманли с влака, горди и щастливи, че с нашия труд и младост допринесохме за издигане на авторитета на нашата мила родина пред света.
Най-сърдечен поздрав, пораснали фестивалци!

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз април 14, 2019 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама