На фестивал преди повече от 50 години

Сакар нюз
От Сакар нюз април 14, 2019 08:05

На фестивал преди повече  от 50 години

Николина Гогова

През далечната 1968 година Харманлийският танцов състав бе изпратен да участва в подготовката и откриването на 9-я световен фестивал на младежта и студентите в София.
Бях в 9-ти клас, заминахме 16 момичета и момчета с нашия прекрасен ръководител Атанас Николов. Настаниха ни в класните стаи на един техникум в кв. „Лозенец” на походни легла. Не търсехме други удобства, младостта и радостта ни бяха достатъчни. Всеки ден ни извозваха до стадион „Васил Левски”, където репетирахме усилено и проливахме пот. Организацията беше перфектна, бяхме 1500 тан-цьори от цялата страна. Под звуците на българската народна музика и наставленията на такива изявени хореографи като Кирил Харалампиев, Маргарита Дикова и др., сглобявахме отделните части на различните хора. В почивните дни ни водеха на „Копитото” и „Морените”, където природата ни зареждаше с допълнителна енергия.
В техникума не скучаехме. Там бяха още 7 – 8 състава и всяка вечер имахме безкрайни забави по дългите коридори. По същото време нашият виртуозен акордеонист Ангел Георгиев беше кандидат-студент в София и не пропускаше да ни посвири, а ние да потанцуваме. Бяха незабравими вечери.
Един следобяд нарушихме реда и дисциплината и тихичко отидохме във физкултурния салон. Там бяха струпани строителни материали, но ние намерихме място за сцена и решихме да се изявим като певици. Под диригентството на кака Тони Господинова запяхме „Дели на Вайда думаше”. Песента кънтеше и тъкмо изпяхме „Дели си порти прескочи…” не усетихме кога вратата се отвори и там застана нашият хоеограф Николов. Посочи ни с жест вратата и ние сконфузено се прибрахме. Размина ни се без допълнителни разправии за случилото се, но и ние повече волности не си позволихме.
Така неусетно дойде краят на юли. На репетициите при нас често идваше харманлийският певец Груйчо Дочев, който от години работеше в ансамбъл „Филип Кутев”. Народните танци бяха кулминацията на спектакъла. Играхме сърцато, всеотдайно, и след последните акорди на музиката хилядната публика дълго, дълго ни аплодираше.
Напуснахме стадиона с очи към красиво озареното софийско небе. Прибрахме се в Харманли с влака, горди и щастливи, че с нашия труд и младост допринесохме за издигане на авторитета на нашата мила родина пред света.
Най-сърдечен поздрав, пораснали фестивалци!

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз април 14, 2019 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.