На 14 юни се навършиха 95 години от убийството на Ал. Стамболийски

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 15, 2018 08:32

На 14 юни се навършиха 95 години от убийството на Ал. Стамболийски

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #24/104 15-21 юни 2018

Свързани публикации

Димитър Стратиев | БЗНС

На 14 юни се навършиха 95 години от зверското убийство на министър-председателя на България Александър Стамболийски.
Стамболийски е мъртъв. Мощното му селско тяло падна кърваво и безсилно върху твърдата земя, върху земята кърмачка, която той толкова много обичаше. Този подвижен, неспокоен човек, който като че ли никога не можеше да бездейства, сега лежи завинаги спокоен, неподвижен. Но ако животът е напуснал тленното тяло на Стамболийски, друг живот, по-хубав и по-силен, е започнал за паметта му: светлият живот на легендата.
Скоро през всичките български полета, под покрива на бедните колиби или под съдовете на скромните селски църквици, легендата ще се роди и цъфне.
Тези, които свалиха Стамболийски, се опитват днес да опетнят паметта му. Това е в логиката на човешките неща. Тежко на държавника, чиято история се пише от тържествуващите противници.
При все това можеш да спиш спокойно, Стамболийски, днес победен. Легендата за теб наскоро ще поникне, както хубавите жертви, които твоята селска душа с толкова любов гледаше да зреят по необятните полета на твоята родина.
Спи спокойно върху тази българска земя, която попи кръвта ти и затова ще бъде още по-скъпа на твоите приятели, на твоите братя – смели другари в твоето чудно и смело дело.
Те може би не съумяха да те защитят, както трябваше, но селската душа е пълна с мистерии. Спи спокойно. След някои и други години твоите вчерашни противници и днешни победители ще изчезнат по свой ред и даже имената им ще бъдат паднали в забвение, когато пък твоята легенда ще живее, докато съществува български орач, който води своя чифт волове към безкрайния хоризонт, където залязва червеното слънце и където житните класове се люлеят от тихия вечерен ветрец.
„Борбата е живот, както и животът е борба; в борбата сме родени, в борбата сме закърмени, в борбата е нашето призвание“, казваше той. Според него борците нямат и не трябва да имат почивка, а са длъжни винаги да вървят дружно, неуморно и победоносно „борческия път“. Освен борбата нищо не трябва да съществува. В борбата е нашата чест, нашето спасение, в борбата е смисълът на живота.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 15, 2018 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.