Мостовете на река Марица в Симеоновград

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 12, 2017 16:34

Мостовете на река Марица в Симеоновград

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 34/65 8-14 август 2017

Свързани публикации

Тодор Пиличев

Мостовете на река Марица в Симеоновград останаха като съкровен носталгичен спомен за миналото.
Те свързват двете селища – село Сеймен и село Тръново, разположени на левия и десния бряг на Марица. Освен това тук като във фокус се събират пътищата от Стара Загора, Нова Загора, Димитровград, Хасково, Харманли /респективно от Одрин и Истанбул/ и Тополовград. Това изисква да се осветли историческият им път. А той е свързан със самото развитие на двете селища – сега квартали на града. Това е било една от основните задачи и най-голям въпрос пред Общинския съвет след 1900 година, когато е била закрита Сейменската околия, а село Сеймен и село Тръново /Търново/ остават като отделни общини. Това се налага още повече от факта, че Баронхиршовата железница от Цариград до Белово, е построена и от нея се изгражда клонът за Ямбол, като крайната цел е той да се построи и до Карнобат – Шумен – Русе и Варна.

До това време преминаването от едното селище до другото е ставало с лодки и салове, а през 1904 година са поставени дъски със солидни подпори за улеснение на движението на населението, а стоката с коли се превозвала с каици.
През този период е открит и постоянен седмичен пазар в центъра на село Сеймен.
Задачата за проектиране и построяване на пътническия мост е възложена на немски инженери. Построяването започва в началото на 1907 година. Това е видно от писмените и снимкови материали до 1944 година. В излизащия в Търново Сеймен вестник „Развитие“, през 1911 година, в брой 2 от 28 април 1911 година, е отпечатана дописка под заглавие „Нямало пари“. В нея се пише : „От три години между Харманли и с. Българин и Тръново и (Търново) – Сеймен се строят мостове на река Марица. Едва в края на 1910 година се свършват окончателно сводовете. Населението очаква с трепет да се свържат тези мостове, като им се постави и желязна конструкция, за да се улеснят съобщенията.

Падналият министър заяви, че няма достатъчно средства. Ако беше доставка на оръжие и припаси за войската или за построяването на нов дворец, демократическото правителство щеше да намери пари. Касае се до задоволяване на вопиющи нужди, улеснение и икономическо повдигане на една околия, най-много занемарена – сега няма средства, няма пари. Обръщаме вниманието на сегашното коалиционно правителство, на министъра на пътищата и съобщенията, да потърси средства и да завърши тези два моста! Не само назначения и уволнения на чиновници, сега му е времето – през летния сезон да се постави желязната конструкция“.
Освен това, от предоставените ми снимки от сина на Генчо Атанасов /брат на учителя Иван Атанасов/, живеещ в Чехия, се доказва, че пътническият мост е построен преди Първата световна война. За изграждането му голяма подкрепа оказва и Георчо Караколев като народен представител. Построеният през 1914 година пътнически мост е ремонтиран няколко пъти до 1944 година. Редовно е боядисван. Основно е проверен през 1928 година след голямото земетресение.

След 1944 година основно бе ремонтиран през 1969 година, като прогнилите вече железни греди бяха подменени и поставени нови, а по цялото пътно платно се поставиха бетонови блокове. През 2015 година бе направено ново трасе по нов начин с пешеходна пътека за улеснение на гражданите. При направата на този ремонт голяма бе ролята на общината, с кмет Пейчо Стайков.
Другият мост, който е построен преди пътническия е този на ж.п. линията за Нова Загора. Първият ж.п. мост е построен през 1875 година от турските власти. Те го построяват за военно стратегически и икономически цели. За това пише Георги Пашев в книгата „От Цариград до Белово“ – „Генералът на дивизията Мехмед паша, който преди два месеца изучи стратегическата страна на пътя, доказал и настоятелно е искал построяването на ж.п. пътя чак до Варна“.
Важността на моста е отбелязана в книгата на Димчо Аладжов и Недялко Димов „Симеоновград от древността до 1885 година“. Те отбелязват, че по време на Априлското въстание, до моста от Нова Загора до Търново Сеймен, са преминали 6 влакови композиции, с войска и оръжие. „Тази военно стратегическа задача още по-добре проличава по време на руско-турската освободителна война.
Турците охраняват моста от един турски табор и една батарея от шест круповски оръдия. Целта е на всяка цена да се задържи от настъпващите войни на генерал Струков.
Голяма пречка за овладяването на моста се явява огромният /около 5000 души/ керван бежанци, които задръстват съоръжението. Освен това те /бежанците/ се охраняват от редовна турска войска.

Турците започват да рушат моста като изхвърлят траверсите в реката или ги запалват. Благодарение на героизма и саможертвата на братята руси мостът е превзет, а от там и самата гара. Така превземането на моста и самата гара „се явяват важен момент и целия заключителен етап на войната“.
Този мост е бил с девет отвора с по 25 метра дължина – бил е с каменни устои и с желязна конструкция. Използван е 40 години.

През 1915 година се построява друг, поставен на дървени пилони с железни греди. Някои специалисти предполагат, че и построеният от турците мост е бил с дървени пилони. Това, според тях, се вижда от останките на предишния, турския. Дори някои са категорични, че щом вторият мост е с дървени пилони, то сигурно и първият е бил такъв.
През 1925 година Българските държавни железници проектират построяването на нов мост – дълъг 245 метра дължина. Устоите и стълбовете са с бетон, а всички останало и железобетон. Проектант е инженер Владимир Табаков. Построяването му обаче започва чак на 29 септември 1935 година и завършва през 1939 г.
Откриването става на 24 юли 1939 година. Голяма част от него е построена по стопански начин. Работят 50 души майстори и 80 работници. Изразходвани са 1 750 тона цимент, 6 800 кубически метра речна баластра, 5 000 кубически метра пясък, 340 тона бетонно желязо.
Построяването му се извършва под контрола на инженер Табаков и с контрола на инженер Петър Ставрев. Лентата е прерязана от главния директор на БДЖ – българския инженер Б. Колчев с думите на НВ Цар Борис: „Дано тоя мост донесе благополучие на целия край и остане за вечен спомен“. Състои се и парад на войниците под командването на генерал Д. Владков.
Посочват се имена – инженер Владимир Табаков, инженер Петър Ставрев, майсторите Стоян Тенев, С. Рашков, Цветан Василев, Кр. Асенов, П. Георгиев и работниците Йовчо Генев, Атанас Божинов, Ст. Димитров и Г. Кръстев.
Слово произнася кметът на града Евстати Статков, който излага историята на Симеоновград с името на Симеон Велики и посочва, че това е голяма придобивка за града.
Главният директор на БДЖ господин Колчев казва: „Мостът, който днес осветихме и открихме, е най-здравият, най-големият и най-красивият мост на Балканите“. Той е такъв, както следва да бъде бъдеща България. Нека се надяваме, че ще я видим в нашето бъдеще такава каквато я желаем.
Награждават се с ордени от царя инженерите Владимир Табаков и Петър Ставрев, майсторите Стоян Тенев, С. Рашков, Цветан Василев, Кр. Асенов, П. Георгиев и работниците Йовчо Гочев, Атанас Божилов, Ст. Димитров и Г. Кръстев. Провежда се голямо тържество в целия град.
Третият пътнически мост е започнат да се строи през 1976 година и е завършен през септември 1979 година. Дължината му е около 300 метра. Неговото предназначение бе да изведе движението на пътните превозни средства с околовръстен път от Стара Загора за Харманли и от там за Одрин и Истанбул. Такъв бе направен само за първи квартал, а за „Злати дол“ не се построи, защото дойде демократичният преход и се замрази. Ръководител на неговия строеж бе инженер Румен Йовчев.
Изводът от гореказаното е само от полза за младото поколение – да знае за историческото минало на своя роден град, което води до възпитание на любов към него.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 12, 2017 16:34
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Nikolay Tuleshkov декември 23, 19:07

    А защо няма нищо за ЖП-моста от хиршовата железница построен през 1872-4 година?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама