Монумент на Кара Кольо има вече и край манастира до с. Устрем

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 3, 2020 15:13

Монумент на Кара Кольо има вече и край манастира до с. Устрем

Акценти

  • Регионален вестник, # 21/905 година XVII, 29 май - 4 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

От известно време насам на подхода към входа на манастира „Света Троица“ е поставен монумент на легендарния хайдутин и войвода Кара Кольо. Той е копие на поставения преди близо две години в центъра на Тополовград мраморен монумент на войводата. Изработен е от бетон и полиестерна смола, която е патинирана и изглежда като излята от метал. Финансирането на монумента е лично дарение от кмета на общината Божин Божинов и автора тополовградския художник и скулптор Христо Дюлгеров.

Припомняме, че преди три години се разрази спор и публичен диспут за това къде точно е мястото за паметен знак на хайдутувалия дълги години из Сакар планина народен закрилник. Най-силно протестираха за поставянето му в Тополовград имаше от група общественици от село Устрем, които настояваха той да е в района на манастира. Тогава кметът Божинов обеща, че там ще се постави друг и това е факт. Останаха само някои довършителни работи като поставяне на паметна плоча и други, които са с укрепването и облагородяване на мястото, на което е поставен монументът. Кога ще бъде открит официално ще решат дарителите.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 3, 2020 15:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама