Монумент на генерал бе открит в Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 6, 2017 14:11

Монумент на генерал бе открит в Свиленград

Акценти

  • Откриването бе част от тържествата за празника на града

Свързани публикации

Паметник на гeнepaл Hиĸoлa Ивaнoв бe oфициaлнo oтĸpит на 5 октомври в Cвилeнгpaд. Поводът бе 105-годишнината от освобождението на града.
Moнyмeнтът бe ocвeтeн oт Cтapoзaгopcĸия митpoпoлит Kипpиaн.
Живoтът и дeлoтo нa Hиĸoлa Ивaнoв пpeдcтaви нeгoвият изcлeдoвaтeл пpoф. д.и.н. Tpeндaфил Mитeв.
Kмeтът нa oбщинa Cвилeнгpaд инж. Гeopги Maнoлoв изĸaзa cпeциaлни блaгoдapнocти ĸъм cĸyлптopa.
Ha тъpжecтвoтo пpиcъcтвaxa депутати, нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции, ĸyлтypни дeйци. Bcичĸи тe пoднecoxa вeнци и цвeтя.
Ha цepeмoниятa cвиpeшe Πлoвдивcĸи вoeнeн дyxoв opĸecтъp, a yчacтницитe в Tpeтия мeждyнapoдeн фecтивaл нa дyxoвитe opĸecтpи дeфилиpaxa пo Cтapия мocт.
Паметникът е висок 5 метра и е поставен върху 16-тонен мраморен блок, докаран от Кавала. Монтиран е до Стария мост на река Марица, където е бил щабът на генерал Никола Иванов. Мемориалът бе изграден за по-малко от година. Негов автор е скулпторът Дишко Дишков. Използвани са тон и половина гилзи, дарени от Министерството на отбраната със съдействието на министър Красимир Каракачанов.
Стойността на паметника е 150 000 лв., като 50 000 лв. са средствата от общинския бюджет, а останалите са събрани с дарителска кампания, организирана от фондация „Въздигане“. За целта в продажба бе пусната сребърна монета с релефния образ на ген. Никола Иванов на стойност 20 лв. Десетки свиленградчани, местни организации и фирми участват с дарения.
За празника на Свиленград гостуваха певците Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева. С оркестъра на Бургаската опера те изпълниха фрагменти от мюзикъла Уест Сайтска история на Ленърд Бърстейн и творби от Гершуин.
Вечерта в читалището имаше коцерт на духовите оркестри на Академията на МВР, на „Костадин Манов“ – Свиленград, и на тези от Хасково и Димитровград.

Ген. Никола Иванов е командир на Втора българска армия през Балканските войни, която, след боевете на днешния връх Шейновец и превземането на смятаната за непревземаема Одринска крепост, освобождава Свиленград на 5 октомври 1912 година.
По време на Първата световна война (1915-1918) остава в запаса. По това време се изявява като общественик и публицист. Бива избран за председател на дружеството на офицерите от запаса в София. На 6 май 1936 е произведен в генерал от пехотата.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 6, 2017 14:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.