Моите първи учители

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 11, 2019 17:57

Моите първи учители

Николина Гогова, Любимец, май 2019 г.

Когато застанем пред родното училище, ние сме само българи и нищо повече. Онова време винаги извиква у мен мили и топли спомени за годините, прекарани в училище „Отец Паисий” – гр. Харманли.
Първият педагог в моя живот беше детската ми учителка Нина Желязкова – интелигентна жена, която имаше индивидуален подход към всеки от нас. Беше търпелива и внимателна.
В първи клас на далечната 1959 – 60 г. ни пое Стефка Минчева – учителка с дълъг стаж и с много обич към децата. Първата ми учителка беше образец във всяко отношение – скромна, добра, трудолюбива. Беше всеотдайна и създаде добър колектив от всичките 42 деца. Колко горди бяхме, когато нашата мила учителка бе избрана за делегат на първия конгрес на учителите. Ние бяхме последният и випуск. Раздялата ни беше трогателна. Днес, когато съм наследила нейната професия и вече съм в редиците на пенсионерите, винаги ще си спомням за прекрасните ѝ часове и първите уроци.
Поклон, учителко любима!
С безкрайно уважение и обич си спомням за своя учител по български език – Георги Стоянов. Строг и взискателен, при него нямаше проблеми с дисциплината. Благодарна съм му за уроците по родолюбие, анализ и граматика.
Тогава пишехме с мастило и перодръжка и си представям колко голямо е било търпението му да поправя писмените ни работи.
Теню Томов беше преподавател по история, математика и музика. Човек с разностранни интереси и много инициативен. Удоволствие бяха неговите часове, защото излизаше извън рамките на учебника. Умееше да се шегува, да разведри класа, с цигулката си правеше часовете весели и много приятни.
Кирил Стайков беше учител по география. Колко много информация поднасяше, за да разшири кръгозора ни. Тогава телевизията все още не беше навлезла в живота на хората и той умело ни пренасяше през морета и океани, държави и континенти с обикновената карта. Беше човек с тънко чувство за хумор.
Една от любимите ми учителки беше Кера Петкова. Винаги усмихната, пъргава, човечна и справедлива. Обичахме я с руския език.
За трудовото ни възпитание и навици се грижеше Петка Манолова. Безкрайно добра и търпелива, изключително скромна жена. С нетърпение очаквахме часовете ѝ.
И за още един учител ще си спомням – Емил Димитров – по физическо възпитание. Той ни научи на ред и дисциплина, на спортменство. Зареждаше ни с положителна енергия. Благодарна съм му!
В училището, а то беше хубаво и съвременно, кипеше разнообразен живот: състезания, олимпиади, кръжоци, събирания по отряди, благородни надпревари и много незабравими инициативи, начинания и радости.
За изграждането ни като личности допринесе и фигурата на младия тогава начален учител – Делчо Делчев, който ръководеше училищния хор. Винаги жизнен, пълен с идеи и ентусиазъм. Хорът беше лицето на училището и винаги се представяше отлично.
Нашето обучение и възпитание се осъществяваше под строгия контрол и компетентното ръководство на първата директорка – Павлинка Митева. Още пазя свидетелствата си с нейния подпис.
Такива бяха моите първи учители от добрата стара школа. С тях винаги се връщам към отминалите години на безгрижното детство. Благодаря Ви, учители мои! Благодаря за търпението, знанието и любовта, с които ни дарихте!
Чрез страниците на вестника отправям най-мил поздрав към съучениците си, родени през 1952 г. Не се и съмнявам, че всеки от тях е намерил достойно място в живота.
Днес, всички ние, наследници на вековна култура, съзнаваме, че знанието е магията и чудото, което ни обединява, че пътят ни напред е невъзможен без съвременното училище.
На днешния училищен колектив желая здраве и творчески сили!
Да бъде благословен трудът Ви!
В месеца на българската просвета и култура пожелавам на всички да носят и пазят своя младежки дух и устрем!

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 11, 2019 17:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.