Моите първи учители

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 11, 2019 17:57

Моите първи учители

Николина Гогова, Любимец, май 2019 г.

Когато застанем пред родното училище, ние сме само българи и нищо повече. Онова време винаги извиква у мен мили и топли спомени за годините, прекарани в училище „Отец Паисий” – гр. Харманли.
Първият педагог в моя живот беше детската ми учителка Нина Желязкова – интелигентна жена, която имаше индивидуален подход към всеки от нас. Беше търпелива и внимателна.
В първи клас на далечната 1959 – 60 г. ни пое Стефка Минчева – учителка с дълъг стаж и с много обич към децата. Първата ми учителка беше образец във всяко отношение – скромна, добра, трудолюбива. Беше всеотдайна и създаде добър колектив от всичките 42 деца. Колко горди бяхме, когато нашата мила учителка бе избрана за делегат на първия конгрес на учителите. Ние бяхме последният и випуск. Раздялата ни беше трогателна. Днес, когато съм наследила нейната професия и вече съм в редиците на пенсионерите, винаги ще си спомням за прекрасните ѝ часове и първите уроци.
Поклон, учителко любима!
С безкрайно уважение и обич си спомням за своя учител по български език – Георги Стоянов. Строг и взискателен, при него нямаше проблеми с дисциплината. Благодарна съм му за уроците по родолюбие, анализ и граматика.
Тогава пишехме с мастило и перодръжка и си представям колко голямо е било търпението му да поправя писмените ни работи.
Теню Томов беше преподавател по история, математика и музика. Човек с разностранни интереси и много инициативен. Удоволствие бяха неговите часове, защото излизаше извън рамките на учебника. Умееше да се шегува, да разведри класа, с цигулката си правеше часовете весели и много приятни.
Кирил Стайков беше учител по география. Колко много информация поднасяше, за да разшири кръгозора ни. Тогава телевизията все още не беше навлезла в живота на хората и той умело ни пренасяше през морета и океани, държави и континенти с обикновената карта. Беше човек с тънко чувство за хумор.
Една от любимите ми учителки беше Кера Петкова. Винаги усмихната, пъргава, човечна и справедлива. Обичахме я с руския език.
За трудовото ни възпитание и навици се грижеше Петка Манолова. Безкрайно добра и търпелива, изключително скромна жена. С нетърпение очаквахме часовете ѝ.
И за още един учител ще си спомням – Емил Димитров – по физическо възпитание. Той ни научи на ред и дисциплина, на спортменство. Зареждаше ни с положителна енергия. Благодарна съм му!
В училището, а то беше хубаво и съвременно, кипеше разнообразен живот: състезания, олимпиади, кръжоци, събирания по отряди, благородни надпревари и много незабравими инициативи, начинания и радости.
За изграждането ни като личности допринесе и фигурата на младия тогава начален учител – Делчо Делчев, който ръководеше училищния хор. Винаги жизнен, пълен с идеи и ентусиазъм. Хорът беше лицето на училището и винаги се представяше отлично.
Нашето обучение и възпитание се осъществяваше под строгия контрол и компетентното ръководство на първата директорка – Павлинка Митева. Още пазя свидетелствата си с нейния подпис.
Такива бяха моите първи учители от добрата стара школа. С тях винаги се връщам към отминалите години на безгрижното детство. Благодаря Ви, учители мои! Благодаря за търпението, знанието и любовта, с които ни дарихте!
Чрез страниците на вестника отправям най-мил поздрав към съучениците си, родени през 1952 г. Не се и съмнявам, че всеки от тях е намерил достойно място в живота.
Днес, всички ние, наследници на вековна култура, съзнаваме, че знанието е магията и чудото, което ни обединява, че пътят ни напред е невъзможен без съвременното училище.
На днешния училищен колектив желая здраве и творчески сили!
Да бъде благословен трудът Ви!
В месеца на българската просвета и култура пожелавам на всички да носят и пазят своя младежки дух и устрем!

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 11, 2019 17:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 128 679 преглеждания