Мобилна лаборатория ще преглежда безплатно пациенти в Хасковска област цял месец

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 2, 2015 10:59

Мобилна лаборатория ще преглежда безплатно пациенти  в Хасковска област цял месец

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 40/642, година XIII, 30 октомври – 5 ноември 2015

Свързани публикации

В рамките на един месец – от 20 октомври до 20 ноември 2015 г. в област Хасково ще се проведат безплатни клинични изследвания на здравно неосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебните заведения от населените места в областта. Изследванията се правят със съвременна апаратура в мобилна клинична лаборатория, която отива на място при пациентите. Ще се изследва за наличие на анемия, захарен диабет, високо кръвно налягане и заболявания на бъбреците.
Първите безплатни изследвания в Любимец се направиха на 27 октомври от екипа на д-р Минка Делчева, управител на Медико-диагностична лаборатория „Делпем“ ЕООД, но те ще продължат и в началото на м. ноември т.г. Мобилният екип за извършване на услугата е одобрен от РЗИ – Хасково. Изследванията се извършват по проект 431 на Министерството на здравеопазването – „Клинико-лабораторни изследвания на здравно неосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебни здравни заведения“. Минималният брой пациенти, които ще се възползват от безплатните изследвания са 500, но д-р Делчева гарантира, че всеки, който отговаря на условията, ще може да се възползва от услугата.
Мобилната лаборатория е оборудвана с апарати, съгласно Медицинския стандарт и е предоставена от Министерство на здравеопазването.
Как реагираха ромите в Хасково на лабораторията?
Безплатни изследвания с подвижна лаборатория зарадваха жителите на ромския квартал „Република“ в Хасково в четвъртък, 29 октомви. Неосигурените здравно, безработни или социално-слаби обитатели на квартала, получиха възможност да изследват кръвта си без пари.
Още с отварянето желаещи да разберат моментното си състояние, „обсадиха“ подвижната лаборатория. Първи се престрашиха по-възрастните. Самата дума „безплатно“ привличаше като магнит всички любопитни.
Програмата, по която се провежда акцията, е на Министерството на здравеопазването, свързана със осигуряване на медицинско обслужване на лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства. Тя е стартирана от 2011 и завършва до края на 2015 година. За хасковска област изпълнител е Медико-лабораторният център „Делпем“.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 2, 2015 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама