Множествената склероза засяга най-вече младите жени

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 6, 2019 12:10

Множествената склероза засяга най-вече младите жени

Акценти

  • Две трети от случаите на множествена склероза се отнасят до жени на възраст между 20 и 35 години

Свързани публикации

Множествената склероза е прогресивно автоимунно заболяване, при което имунната система на организма унищожава миелиновата обвивка на собствените си нервни влакна. В крайна сметка това води до саморазрушаване на нервни клетки и този процес е необратим. Две трети от случаите на множествена склероза се отнасят до жени на възраст между 20 и 35 години.

Рядко заболяване ли е множествената склероза?
Не. В Европа се разболява един на всеки хиляда човека, като съотношението между жени и мъже е три към едно.

Предава ли се от родители на деца?
Не, но съществува генетично предразположение. Само в 10% от случаите в Европа има по няколко души от едно семейство, болни от множествена склероза. За да се развие болестта, е необходимо генетичният профил да попадне на определени фактори от околната среда, които засега са само обект на хипотези.

Вирусно заболяване ли е?
Няма никакви научни доказателства за това, че един единствен агент предава болестта. Навярно става дума за комбинация от фактори. Вирусът, който предизвиква инфекциозната мононуклеоза, би могъл да участва в отключването на множествената склероза – носителите му са изложени на 4-5 пъти по-висок риск да заболеят.

Рисков фактор ли е тютюнопушенето?
Да, пушенето повишава риска от множествена склероза, но не може да се каже при колко цигари дневно. Това донякъде обяснява и повишаващия се брой млади жени, засегнати от заболяването – тютюнопушенето продължава да нараства в тази възрастова група сред жените.

Има ли значение климатът?
Да, установено е, че има повече заболели сред хората, които страдат от недостиг на витамин D, тоест обитаващи региони с по-малко слънце. Множествената склероза е заболяване на северните страни – случаите в скандинавските страни и Великобритания са повече от тези в Испания и Италия. Броят на болните зависи и от надморската височина. В същото време няма данни, че допълнителният прием на витамин D може да предпази от болестта.

Противопоказна ли е бременността за болните жени?
Напротив, бременността е един благоприятен период – през последното й тримесечие развитието на множествената склероза спада със 70%. Темпът на болестта обикновено се завръща във втория месец след раждането. Установено е, че не настъпват усложнения за заболялата жена след бременността.

Трябва ли болните да продължат да работят?
Да, болните имат по-пълноценен живот, когато работят, въпреки че умората и умствените смущения, например намалена способност за съсредоточаване, могат да се отразят на професионалните им качества.

Помага ли лечебният канабис?
Много пациенти се оплакват от вцепеняване на крайниците, болки и други смущаващи симтоми, които могат да бъдат повлияни благоприятно от употребата на канабис. Растението има доказан ефект срещу мускулните спазми. Става дума за негов вариант с много слабо наркотично действие.

Механизмът на множествената склероза

– Стимулирана от външни фактори, имунната система атакува централната нервна система, по-точно мозъка и костния мозък.
– Разрушава се миелина – мембраната, която изолира и предпазва невроните.
– Информацията, предавана от нервите към мускулите и органите, е деформирана, появяват се неврологични проблеми.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 6, 2019 12:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.