Млади момичета изпредоха първите си нишки с хурки

Сакар нюз
От Сакар нюз март 4, 2020 15:41

Млади момичета изпредоха  първите си нишки с хурки

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #8/892, 28 февруари - 5 март 2020 г.

Свързани публикации

Млади момичета от Свиленград се научиха да предат с хурка и вретено. Това стана на образователно занятие, което се проведе на 19 февруари в Исторически музей – Свиленград.
Идеята на инициативата “С хурка и вретено“ бе да запознае участниците с използването на вълната и памука в традиционните български занаяти в минало. На нея присъстваха ученици от Първо ОУ “Иван Вазов“, а в ролята на модератори влязоха опитните жени Мария Маврева, Васила Сербезова и Мария Абаджиева.
С презентация, представена от уредниците на музея, бе проследен пътят на вълната от стригането на овцете до изтъкаването на платното и изплитането на чорапите. Участниците разбраха, че преработката на вълната започвала с накисването й в корито с топла вода и изпирането й на реката. След изсушаването тя се чепкала на ръка, за да се отделят примесите и да стане пухкава. Следва влаченето й на дарак и превръщането й в пласи, от които се оформяла къделя. С помощта на хурка и вретено от вълнената къделя се изпридала тънка нишка.
Ученичките разбраха, че в миналото вълната е била основна суровина за производство на дрехи, черги и постелки. Затова и почти всяко семейство отглеждало овце, от които добивало вълна за домашна употреба.
След презентацията участниците в занятието разгледаха уредите и пособията за преработката на вълна – хурки, вретена с прешлени и мотовилки, подредени в етнографския кът в залата.
Най-интересната и забавна част за тях бе включването на модераторите в занятието, които първо показаха своите умения в преденето, а след това дадоха хурките и вретената в ръцете на момичетата. Така те им помогнаха да изпредат своите първи нишки.
Мария Маврева демонстрира как се преде на крачна предачна машина, което предизвика любопитството на децата да опитат и те да боравят с нея. Народната песен, изпята от Мария Абаджиева докато сръчно изпридаше вълната, допринесе за създаване на задушевна атмосфера и върна всички назад във времето на техните баби и прабаби. Занятието „С хурка и вретено“ даде възможност на всички участници – малки и големи, да творят заедно и така да съхранят традиционното женско умение от миналото – преденето на вълна.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 4, 2020 15:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама