Млади краеведи от Симеоновград посетиха и разгледаха музей

Милена Митева
От Милена Митева март 24, 2016 07:50

Млади краеведи от Симеоновград посетиха и разгледаха музей

Акценти

 • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 11/651, година XIV, 18-24 март 2016

Свързани публикации

Млади краеведи от Симеоновград, придружени от техните възпитатели Дияна Петкова и Добромир Атанасов разгледаха музея на Харманли. Те са част от учреденият на 16 февруари клуб „Млад краевед“ в малкото градче. Той включва 16 деца от 4-ти до 8 клас на ОУ “Иван Вазов“ – Симеоновград.
Клубът обедини тези, които проявяват интерес към миналото на родния град. В него чрез разнообразни и занимателни дейности учениците ще бъдат възпитани в рудолюбие и патриотизъм. Друга от мисиите му е да издири, оцени и утвърди мястото на родния край в националната история, както и да се формира съзнание на родова принадлежност и уважение към културното наследство. Краеведската дейност на участниците в клуба ще протича в три раздела: краезнание и краеведство, бит и култура, фолкор и историческо минало.
Музеят на Харманли е третата точка на посещение на децата. В него, те се докоснаха до света на българите, като разгледаха експонатите на носии и битови предмети. Децата съпоставиха днешният свят и този преди много години и установиха, че в миналото хората са били докоснати много повече до земята. Краеведите разгледаха и зала с носии, като се запознаха с културата в различните части на родината си. „На първата си среща учениците посетиха местността Асара, разгледаха останки от античната и средновековна крепост в района. Запознаха се със следи от най-стар живот в околността.“, споделиха учителите. Те смятат да продължат работата си с децата, както на теория, така и на практика.

Милена Митева
От Милена Митева март 24, 2016 07:50
Напиши коментар

3 коментара

 1. Валентина Гецова март 24, 08:49

  много правописни грешки!! Нямате ли редактор??

  Отговори на този коментар
  • Svetla Gotchev март 24, 11:03

   София. България е 47 сред 65-развити страни в света по отношение на функционалната грамотност на 15 – годишна възраст, проучването PISA извършена през 2015 г. разкрива.

   44% от българските девето първокласници (в сравнение с 41% през 2009 г.) нямат основни познавателни умения, необходими за тяхното включване в пазара на труда и за пълноценното им участие като граждани, според най-новите резултати от най-авторитетните международно изследване в областта на средното образование PISA (програма за международно оценяване на учениците).

   Резултатите бяха обявени в сряда, докато тестът е проведен през 2015 г. сред 15 – годишна възраст.

   PISA изследва нивата на четивна грамотност, математика и наука с тазгодишния акцент е върху математиката.

   Средният резултат на БГ студенти в четене е 436 пункта в сравнение с 429 в предишното проучване през 2009 г. Все пак, българските девети клас са сериозно изостава от средното ниво на 496 точки на ОИСР.

   Другите страни, които направиха лошо в теста са Кипър (449 точки), Румъния (438 точки) и Тайланд, Чили и Коста Рика (441 точки).

   Най-добри резултати са постигнати в Шанхай (Китай) с 570 точки, а на дъното е Перу с 384 точки.

   Копирано от standartnews.com

   Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.